Un an de război. Explozii masive la Mariupol, Ucraina trece la contraofensivă

Se împlinește un an de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, la comanda lui Vladimir Putin. Războiul din Ucraina continuă și nu se întrevăd încă semnale de încetare a conflictului.

23 feb. 2023, 23:09
Un an de război. Explozii masive la Mariupol, Ucraina trece la contraofensivă

Oficialii ucraineni au declarat joi că au avut loc mai multe explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, un centru de aprovizionare şi o bază de susţinere pentru forţele Moscovei, relatează CNN.

Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, a declarat că au avut loc trei explozii joi. Oficialul, care nu se află în Mariupol, dar are contacte acolo, a declarat că două lovituri au lovit zona uzinei siderurgice.

„Forţele armate ale Ucrainei lovesc cu precizie chirurgicală bazele ocupanţilor”, a declarat acesta pe Telegram. „Există o a treia explozie, a fost o lovitură în apropiere de aeroport. Din nou. Terminăm treaba”, a adăugat el.

 

Klaus Iohannis, mesaj ferm la un an de război: „Angajamentul nostru este de a continua să sprijinim Ucraina”

Consilierul a mai spus că avioane ruseşti au survolat oraşul, joi, în mai multe puncte. Potrivit unor înregistrări video care circulă pe reţelele sociale, precum şi relatărilor neoficiale, au avut loc mai multe explozii în jurul oraşului în ultimele două nopţi.

Nu este clar ce a cauzat exploziile şi câte ar putea proveni de la apărarea aeriană rusă care operează în zonă. Mariupolul se află în afara razei de acţiune a sistemelor de rachete furnizate de Occident şi a obuzierelor operate de forţele armate ucrainene, precizează CNN.

Oraşul se află la aproximativ 80 de kilometri de cele mai apropiate poziţii ucrainene de pe linia frontului, ceea ce ar fi în afara razei de acţiune chiar şi a sistemelor HIMARS şi a sistemelor de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) furnizate Ucrainei.

„În acest stadiu, putem doar să afirmăm că depărtarea este un concept foarte relativ. Ceea ce este considerat atât de îndepărtat, încât este de neatins nu este întotdeauna aşa. Direcţia Mariupol nu mai este absolut de neatins pentru noi”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea  de cuvânt a comandamentului sudic al armatei ucrainene, adâncind misterul.

Presa ucraineană a sugerat că armata ar fi desfăşurat un nou sistem de rachete produs pe plan local, cu o rază de acţiune mai mare.

Începând din noiembrie, a avut loc o consolidare extinsă a forţelor ruseşti în Mariupol şi în jurul acestuia, potrivit oficialilor ucraineni şi a înregistrărilor video geolocalizate de pe reţelele sociale.

În noiembrie, Andriuşcenko a postat un videoclip şi un comentariu în care spunea că „Rusia continuă să acumuleze personal militar în zona Mariupol. Cel puţin 30 de camioane cu efective se deplasează zilnic prin Mariupol”. CNN precizează că nu poate verifica acest număr.

Săptămâna aceasta, Andriuşcenko a spus că „mişcarea de echipamente militare spre Manhuş/Berdiansk a fost reluată. O coloană de cel puţin şapte camioane cu muniţie a fost înregistrată deplasându-se prin Mariupol spre Manhuş”.

Analiştii spun că rutele de aprovizionare de la Mariupol spre vest şi nord sunt esenţiale pentru ca ruşii să menţină liniile de apărare în regiunea vecină Zapororojie, în cazul unei contraofensive ucrainene.

Rusia anunţă condiţiile pentru a se aşeza la masa negocierilor de pace cu Ucraina: „Problema este că regimul Zelenski depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei şi Bruxelles-ului”
După invazia rusă din 24 februarie 2022, oraşul Mariupol a fost asediat timp de trei luni de către forţele ruseşti. A fost o rezistenţă eroică, emblematică pentru dârzenia ucraineană. Forţele ucrainene, între care membrii batalionului Azov, retrase în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov, s-au predat în cele din urmă la ordinul preşedintelui, armata rusă asigurându-şi controlul complet asupra oraşului la 20 mai 2022. Oraşul este,însă, în mare parte distrus, mărturie a bătăliilor acerbe.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a acuzat joi Occidentul că foloseşte Ucraina pentru a încerca să destrame Rusia, cea mai întinsă ţară din lume ca teritoriu, dar, a adăugat el, orice astfel de încercări sunt sortite eşecului, relatează Reuters.

Ministrul rus a făcut aceste remarci într-un mesaj de felicitare adresat forţelor armate, la un concert organizat în centrul Moscovei pentru a marca ziua Apărătorilor patriei.

„Folosind Ucraina, Occidentul colectiv încearcă să dezmembreze Rusia, să o priveze de independenţă. Aceste încercări sunt sortite eşecului”, a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Comentariile sale se fac ecoul declaraţiilor similare ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ilustrează poziţia Kremlinului, potrivit căreia invazia lansată de Moscova în Ucraina pe 24 februarie anul trecut a fost o acţiune preventivă esenţială pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei şi securitatea naţională rusă, notează Reuters.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali denunţă războiul drept o acaparare teritorială neprovocată în stil colonial. Ucraina s-a angajat să-şi recupereze întregul teritoriu, fără a trece însă de propriile graniţe, pe teritoriul Rusiei.