Un asteroid a trecut miercuri noapte pe lângă Pământ VIDEO

Un mic asteroid descoperit săptămâna trecută a trecut pe lângă Pământ în noaptea de miercuri spre joi, la o distanţă mai mică decât cea a Lunii.

18 sept. 2013, 11:59
Un asteroid a trecut miercuri noapte pe lângă Pământ VIDEO

Roca spaţială, denumită 2013 RZ5, nu pune în pericol Pământul. Are doar 1-3 metri diametru şi, în cazul în care va fi atras de planeta noastră, va arde în atmosferă înainte de a ajunge pe pământ, spun experţii.

2013 RZ53 nu va intra, însă, în curs de coliziune cu Terra. El se va apropia la 230.800 de kilometri de noi, în jurul orei 01:20, potrivit informaţiilor strânse de Minor Planet Center. Prin comparaţie, distanţa dintre Pământ şi Lună este, în medie, de 384.600 km.

Cercetătorii de la Mount Lemmon Survey, Universitatea din Arizona, au descoperit asteroidul 2013 RZ53 în urmă cu o săptămână, pe 13 septembrie. Ei cred că roca spaţială face parte din familia Apollo a asteroizilor din apropierea Pământului. Meteorul care a explodat deasupra oraşului rus Chelyabinsk, în luna februarie, făcea parte tot din această grupă, însă era mult mai mare – avea 17-20 de metri diametru.

Un telescop din Hawaii a descoperit cel de-al 10.000-lea obiect din apropierea Pământului anul acesta, însă mai sunt o mulţime de detectat şi de monitorizat. Cercetătorii NASA spun că peste 90% din asteroizii gigantici, de mărimea unui munte, din apropierea planetei noastre, au fost descoperiţi.  Aceştia au peste 1km diametru şi ar putea provoca probleme grave pe Terra.