Un astonaut kazah o va înlocui pe britanica Sarah Brightman în zborul spre Staţia Spaţială Internaţională

Astronautul kazah Aidin Aimbetov ar urma să participe la viitorul zbor către Stația Spațială Internațională (SSI), programat pentru data de 1 septembrie, înlocuind-o pe interpreta britanică Sarah Brightman, care a renunțat din "motive familiale", anunță EFE și AFP, citând o informație difuzată luni de agenția spațială rusă, Roscosmos, potrivit Agerpres.

22 iun. 2015, 19:51
Un astonaut kazah o va înlocui pe britanica Sarah Brightman în zborul spre Staţia Spaţială Internaţională

Propunerea făcută de Roscosmos referitoare la cosmonautul kazah, „care se antrenează deja”, trebuie să fie aprobată și de ceilalți „membri ai proiectului ISS”, agenția aerospațială americană (NASA) și Agenția Spațială Europeană (ESA). Dacă decizia finală îi va fi favorabilă, Aidin Aimbetov va pleca spre ISS alături de rusul Serghei Volkov și danezul Andreas Mogensen.

După ce renumita soprană de 54 de ani, care voia să devină cel de-al optulea turist spațial din istorie, și-a întrerupt antrenamentele, în luna mai, s-a luat în calcul înlocuirea ei cu omul de afaceri japonez Satoshi Takamatsu, dar acesta a apreciat că nu este pregătit încă. Având în vedere imposibilitatea de a instrui în timp util un alt turist spațial, Roscosmos a avansat ideea trimiterii pe ISS a unui astronaut profesionist.

Citeşte şi Experţii NASA, tot mai aproape de extratereşti: „Vom găsi dovezi că există viaţă undeva în Univers”

Aidin Aimbetov are 42 de ani, a absolvit cursurile necesare pentru a deveni cosmonaut în 2007 și ar putea deveni cel de-al treilea cetățean kazah care călătorește în spațiu, după Tojtar Aubakirov, care a zburat în 1991 cu nava Soiuz TM-13M, și Talgat Musabaev, care a luat parte la trei misiuni: două pe fosta stație spațială rusă Mir (în 1994 și 1998) și una pe ISS, în 2001.

Zborurile turiștilor spațiali sunt organizate, contra cost, de compania Space Adventures. Prima persoană care a zburat la ISS pentru propria plăcere a fost americanul Denis Tito, în 2001, iar prima femeie turist spațial a fost Anousha Ansari, cetățean american de origine iraniană, care a vizitat stația în 2006. Ultimul turist spațial, până în prezent, a fost canadianul Guy Laliberte, fondatorul trupei ‘Cirque du Soleil’, care a achitat 50 de milioane de dolari pentru călătoria sa din 2009.