Un atac cu dronă al americanilor a omorât 10 afgani care obţinuseră viza pentru a pleca în SUA

La scurt timp după atacul cu dronă pe care Statele Unite susțin că l-au lansat duminică împotriva unei mașini-capcană ISIS-K într-un cartier din Kabul au început să apară mărturii privind victime civile, inclusiv copii, în urma exploziei.

31 aug. 2021, 15:36
Un atac cu dronă al americanilor a omorât 10 afgani care obţinuseră viza pentru a pleca în SUA

Televiziunea Al Jazeera a obţinut mărturia unui localnic, care susţine că şi-a pierdut fratele şi nepoţii în atac, în condiţiile în care victimele primiseră vize speciale pentru SUA și așteptau să părăsească țara căzută sub controlul talibanilor, când au fost omorâţi de o rachetă lansată cu o dronă.

Familiile Ahmadi și Nejrabi își făceau bagajele, așteptând un semn să fie escortați la aeroportul din Kabul, de unde să plece în Statele Unite, dar mesajul pe care l-a trimis Washington-ul a fost o rachetă lansată spre casa lor dintr-un cartier din Kabul, scrie Digi24.

Atacul cu dronă de duminică, despre care SUA susține că a fost îndreptat împotriva unei ținte ISIS-K, a omorât zece membri ai celor două familii, cu vârste de la 2 la 40 de ani, potrivit Al Jazeera.

Aimal Ahmadi, care și-a pierdut nepoții și nepoatele în atac, vede cum presa internațională se referă la victime la fiind suspecți ISIS-K.

„Erau copii nevinovați”, spune Ahmadi despre majoritatea victimelor, inclusiv Malika, de 2 ani. Dacă n-ar fi plecat să cumpere mâncare, Ahmadi ar fi putut fi și el printre victime.

El spune că fratele lui, Zemarai, un inginer de 40 de ani, abia se întorsese de la muncă. Pentru că cele două familii așteptau să plece în SUA, Zemarai l-a pus pe unul din băieții lui să parcheze mașina în curtea casei cu două etaje. Voia să-i învețe pe băieții lui mai mari să conducă, înainte de a ajunge în America.

Mai mulți copii au sărit repede în mașină, vrând să ia parte la mica „expediție” din stradă până în curtea imobilului.

„Când s-a oprit mașina, a fost lovită de rachetă”, a declarat Aimal pentru Al Jazeera.

A urmat o scenă de haos obișnuită în Afganistan, cu rude și vecini disperați alergând spre locul exploziei. Unii au adus apă, încercând să împiedice flăcările care au cuprins Toyota în care se aflau copiii să se extindă la o mașină parcată lângă ea.

Mai mulți vecini au povestit pentru Al Jazeera că întreaga casă, unde copiii se jucau cu doar câteva minute înainte, s-a transformat într-o „scenă de groază”. Ei au spus că au văzut carne de om pe pereți, oase în tufișuri şi sânge pe ziduri.

Statele Unite susţin că au lansat „un atac defensiv cu o dronă”

Vorbind despre unul dintre băieții mai mici, Farzad, un vecin a spus: „I-am găsit doar picioarele”.

Luni dimineață, casa lui Zemarai era plină de rude, vecini și prieteni veniți să vadă mașinile arse, jucăriile din plastic topite de impactul exploziei, papucii uneia dintre fetițe, care rămăseseră într-o cameră de la parter.

Statele Unite insistă că au executat „un atac aerian defensiv cu o dronă împotriva unui vehicul în Kabul, eliminând o amenințare iminentă ISIS-K”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, era evaluată posibilitatea existenței unor victime civile, dar momentan nu existau indicii în acest sens. Ulterior, armata americană a anunțat că a declanșat o investigație.

Pentru familia Ahmadi și vecinii lor, declarația că atacul a vizat o țintă ISIS-K este revoltătoare.

„Suntem afgani, știm cum ar trebui să arate o mașină încărcată cu explozivi dacă ar fi lovită din cer”, spune Abdul Matin, un vecin.

„Dacă nu ești în stare să nimerești ținta, atunci lasă Afganistanul afganilor”, a mai spus el.

Alți vecini spun că este de ajuns să te uiți la Zemarai și cumnatul său, Naser Nejrabi, ambii uciși în atac, ca să-ți dai seamă că nu au nicio intenție rea și nicio afiliere la vreo grupre armată.

Zemarai a lucrat ca inginer mai bine de zece ani, iar Naser Nejrabi a fost înrolat în armata afgană, în provincia Kandahar.

Celălalt frate al lui Zemarai, Romal, care și el era plecat în momentul atacului, a muncit ca șofer la Ministerul Apelor și Energiei. Faptul că au lucrat pentru guvern și afilierea cu forțele străine au ajutat familia să obțină viză specială pentru SUA.

„Au lucrat pentru companii private. Au fost în armată. Au lucrat pentru guvern – cum ar putea să creadă cineva că sunt teroriști?”, întreabă Aimal.

Familia Ahmadi se pregătea să plece din cartierul aflat la doar câțiva killometri de aeroportul din Kabul, unde trăiau de zeci de ani. În ultimele săptămâni, familia se adunase în casa cu două etaje, pregătind bagajele în așteptarea plecării.

Vecinii furioși spun că situația familiei ar trebui să fie obiectul unei investigațiii serioase.

Citeşte şi: Inflaţia din Germania şi Spania atinge cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu


loading...