Un autocar cu copii s-a RĂSTURNAT în Braşov: patru MORŢI, 26 de răniţi transportaţi la spitale, 12 la pediatrie VIDEO

Un accident grav s-a produs, vineri, pe DN1, în Braşov. Un autocar plin cu copii s-a răsturnat. Trei adulţi şi un adolescent şi-au pierdut viaţa. Alte zeci de persoane au fost rănite. Potrivit prefectului Ciprian Băncilă, a fost pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie.

17 iun. 2016, 10:02

UPDATE 22.00: Accidentul de autocar în care patru persoane au murit este încadrat ca accident colectiv de muncă de traseu şi cercetat de inspectori de la Inspecţia Muncii (IM) împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov, a declarat vineri, pentru News.ro, inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu. Inspectorul general de stat a precizat că, sub monitorizarea Inspecţiei Muncii, cercetările vor viza împrejurările şi cauzele care au dus la producerea accidentului din judeţul Braşov.

“Este vorba de un accident de muncă comun sub traseu, pentru că au fost victime, iar două dintre ele erau şoferii”, a spus Dantes Nicolae Bratu.Inspectorul general de stat a precizat că echipa care a început deja verificările este formată din angajaţi ai IM şi ai ITM Braşov.Accidentul s-a produs pe DN 1, în localitatea Perşani din judeţul Braşov, în jurul orei 12.30, după ce şoferul ar fi intrat cu viteză într-o curbă periculoasă, astfel că a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul s-a izbit de parapetul care desparte sensurile şi s-a răsturnat.

Iniţial, autorităţile au furnizat informaţii contradictorii legate atât de numărul victimelor, cât şi de numărul persoanelor aflate în autocarul răsturnat pe DN 1.

 

UPDATE: 19.00: „Accidentul de azi a produs 26 de victime, unul critic, doi de cod gaben şi restul de cod verde şi patru decedaţi. Au fost puse două elicoptere mari SMURD dacă trebuie să se deplaseze acolo sau să transporte pacienţi. Au fost luate măsuri în ultima perioadă mai ales pentru weekendul prelungit. De luat la nivel înalt fără discuţie este luat. Problema este că indiferent cât sfătuieşti oamenii, ei continuă să încalce regulile. Prin acest lucru ei se expun la accidente grave. Din ultimele discuţii cu colegii de la Braşov, nu se impune transferul niciuneia dintre victime. Cea care a fost operată nu se transferă la Bucureşti şi rămâne să fie evaluată„, a declarat, la România TV, Raed Arafat.

UPDATE 18.00: Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat că în accidentul de autocar din Brașov sunt 26 de răniți, dintre care unul în stare critică, iar alți doi în stare mai puțin gravă.

De asemenea, „23 de răniți sunt în stare de cod verde”, ceea ce înseamnă cazuri relativ ușoare, a spus Raed Arafat,

UPDATE. În urma accidentului de la Perşani în care a fost implicat autocarul de Iaşi care transporta copii la Arad, peste 20 de persoane au fost transportate la spital, respectiv la Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” şi la Spitalul privat Sf. Constantin.

Citeşte şi DETALII CUTREMURĂTOARE din TRAGEDIA din Braşov. Cine sunt persoanele care şi-au pierdut viaţa

Părinţii care vor să afle date despre starea copiilor pot apela următoarele numere de telefon:

Spitalul Clinic de Copii – 0268.415130

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – 0268.320022

Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” – 0268.416393

Spitalul Sf. Constantin – 0268.300300

De asemenea, reprezentanţii ISU au anunţat că bagajele din autocar vor fi duse la sediul ISU – Strada Mihai Viteazul 11, telefon: 0268.428888

UPDATE 17.15: Poliţia Română: S-a constat că in interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, deşi autovehiculul avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri

Poliţia Română precizează într-un comunicat că prima persoană care a ajuns la faţa locului şi a asigurat primele măsuri a fost un ofițer de poliție rutieră aflat în concediu de odihnă, care se afla în trecere prin zonă.

Totodată, poliţiştii susţin că din primele verificari s-a constat ca in interiorul autocarului erau montate 29 de scaune, deşi autovehiculul avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri.

„La sosirea echipajelor de salvare, acestea au constatat decesul a 4 persoane (care în primă fază nu au putut fi identificați) şi au trimis către spital 21 de persone rănite. Ulterior, alte 5 persoane care iniţial nu acuzaseră dureri, au fost redirecţionate de echipajele medicale către spitalele din Braşov”, menţionează comunicatul.

Poliţiştii verifică listele de pasageri puse la dispoziţie de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi și cele existente la unităţile medicale de pe raza municipiului Braşov pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului, în autocar. În foaia de parcurs a autocarului erau înscrise 24 de persoane.

UPDATE 16.20: Potrivit ultimului bilanţ, confirmat şi de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în accidentul petrecut în localitatea Perşani şi-au pierdut viaţa patru persoane, iar 26 de răniţi au fost transportaţi la spital. Arafat a precizat că la locul răsturnării autocarului au intervenit 13 ambulanţe pentru victime multiple.

La rândul său, prefectul judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, a spus că au fost descarcerate şi ultimele două victime.

Cinci răniţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, 12 la peditarie, cinci la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov şi patru la Spitalul Sf. Constantin, potrivit surselor citate.

Autocarul implicat în accidentul produs vineri în judeţul Braşov aparţine unei firme cu şapte angajaţi, dintr-un sat din judeţul Iaşi, au declarat reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi, care precizează că printre cele patru persoane decedate în accident se numără şi cei doi şoferi.

Şeful ITM Iaşi, Andrei George Albulescu, a declarat că autocarul aparţine firmei de transport Maxibus Trans SRL din satul Valea Adâncă din comuna Miroslava, judeţul Iaşi.

Firma are şapte angajaţi, între care şi cei doi şoferi care se aflau în autocar şi care se numără printre cele patru persoane decedate în urma accidentului. Cei doi şoferi sunt Ilie Cojocaru şi Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani.

ITM a declanşat o anchetă în acest caz, făcând verificări atât la firma de transport, cât şi la Palatul Copiilor din Iaşi, care a închiriat acest autocar.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Iaşi, în autocar se aflau 31 de elevi, doi profesori şi cei doi şoferi. Copiii, care aveau vârste între 12 şi 17 ani, o parte dintre ei de la Colegiul Naţional de Artă „O. Băncilă”, erau componenţi ai ansamblului folcloric Hora. Ei plecaseră de la Palatul Culturii din Iaşi şi mergeau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional.

UPDATE 16.00:  Controale la firma de unde era închiriat autocarul şi la Palatul Copiilor

Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că autocarul răsturnat în judeţul Braşov era închiriat de către oficialii Palatului Copiilor din Iaşi de la o firmă privată şi că s-au dispus controale atât la sediul firmei de transport, cât şi la Palatul Copiilor.

„La Iaşi, poliţiştii şi inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au plecat la firma Maxibus Trans, firma de la care cei de la Palatul Copiilor au închiriat autocarul pentru a merge la Arad, acolo unde participau la un concurs. De asemenea, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, împărţiţi în două echipe, investighează accidentele de muncă atât de la firma de transport, cât şi de la Palatul Copiilor. Vorbesc de accidente de muncă pentru că cei doi şoferi morţi de la firma de transport se aflau în timpul programului. Echipa de la ITM, care a mers la Palatul Copiilor, a reuşit la acest moment să clarifice situaţia exactă a persoanelor plecate cu această cursă. Este vorba despre 31 de copii şi doi adulţi”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

UPDATE 15.40: Poliţia Braşov: Copiii din autocarul implicat în accident au vârste cuprinse între 12 şi 17 ani

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov au anunţat că vârstele copiilor care se aflau în autocarul implicat în accidentul de la Perşani sunt între 12 şi 17 ani.

UPDATE 15.15: Ambulanța Brașov: 27 de victime transportate la spitalele din Brașov în urma accidentului de la Perșani

Un număr de 27 de victime, între care 20 de copii, din accidentul rutier petrecut vineri în zona localității Perșani au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență, Spitalul Clinic de Copiii, Spitalul Militar și Spitalul „Sf. Constantin”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Brașov, Adrian Palaghiea.

Potrivit sursei citate, toate victime sunt politraumatizate și sunt monitorizate în spitalele amintite.

UPDATE 15.10 Procurorii deschid un dosar penal în legătură cu accidentul rutier din Brașov

Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu accidentul rutier petrecut vineri, între localitățile Brașov și Făgăraș, soldat cu rănirea a mai multor persoane și decesul a patru dintre pasagerii unui autocar.

Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș, însă ancheta a fost preluată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având în vedere complexitatea cauzei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la fața locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din polițiști și criminaliști coordonați de un procuror.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

UPDATE 15.10 RAR: Autobuzul care s-a răsturnat în judeţul Braşov avea ITP valabil şi 25 de locuri

Autobuzul care s-a răsturnat în judeţul Braşov avea ITP valabil din luna aprilie şi fusese omologat pentru 25 de locuri, a declarat Roxana Nica, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român (RAR).

UPDATE 14.55. ISJ Iaşi revine cu precizări în cazul accidentului din Braşov: În autocar se aflau 31 de elevi şi patru adulţi, din care doi şoferi

ISJ Iaşi revine cu precizări în cazul accidentului din Braşov: În autocar se aflau 31 de elevi şi patru adulţi, din care doi şoferi

UPDATE 14.50 MAI: 20 de răniţi au fost transportaţi la spitalele din judeţul Braşov, după răsturnarea autocarului

Un număr de 20 de răniţi au fost transportaţi la spitalele din judeţul Braşov, iar la faţa locului a fost constituit un punct medical avansat, anunţă Ministerul Afacerilor Interne. Poliţia Rutieră a întrerupt traficul pe DN1 Braşov – Făgăraş, la kilometrul 205+200 de metri, între localităţile Perşani şi Vlădeni pentru a facilita accesul echipajelor de intervenţie.

UPDATE 14.30 Ministerul Sănătăţii: În autocarul răsturnat se aflau 28 de copii şi trei adulţi 

Un număr de 31 de persoane – 28 de copii şi trei adulţi – se aflau în autocarul care s-a răsturnat, vineri, în judeţul Braşov, anunţă Ministerul Sănătăţii, precizând că toţi răniţii în stare gravă vor fi transportaţi la spitale din Braşov.

UPDATE 14.23 Ministerul Afacerilor Interne are pregătit un elicopter pentru a interveni, dacă situația o impune.

”La fața locului este închisă circulația și se iau măsuri de asigurare a perimetrului. Sunt aproximativ 30 de polițiști și jandarmi pentru a permite acțiunea SMURD și ISU în perimetru. De asemenea, peste 50 de angajați ISU și SMURD sunt prezenți la fața locului. S-a apreciat că nu se impune trimiterea unui elicopter, degajarea victimelor urmând să fie făcută cu resurse locale. MAI are pregătit un elicopter, dacă situația o impune. Răniții urmează să fie duși la Brașov”, au afirmat oficialii citați.

UPDATE 14.20 Victimele din autocarul care s-a răsturnat în localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş, sunt din Iaşi. Conform primelor informaţii furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, autocarul transporta copii, elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi de la Palatul Copiilor din Iaşi, la un festival din Arad.

ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iasi informatiile despre accidentul grav petrecut la Brasov. Cu durere si cu ingrijorare pentru cei implicati in accident, va transmitem ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta O. Bancila, componenti ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau catre Arad, pentru a participa la un festival international de folclor al copiilor, „Așa-i jocul pe la noi”, desfășurat la teatrul de vară din Arad (17-19 iunie). Palatul Copiilor incheiase un contract cu transportatorul pentru aceasta deplasare.” se arată într-un comunicat de presă al ISJ Iași.

De asemenea, atât şoferul, cât şi firma care deţinea autocarul sunt din Iaşi. Potrivit unor surse, reprezentanţii poliţiei Iaşi s-au deplasat la sediul firmei de transport din Iaşi pentru a efectua cercetări.

UPDATE 14.15 Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat condoleanţe pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa în accident.

„Am aflat cu tristețe despre accidentul petrecut pe drumul între Brașov și Făgăraș. Sper în însănătoșirea grabnică a tuturor celor răniți și îmi exprim sincere condoleanțe pentru familiile celor care au pierit. Am luat legătura cu autoritățile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecințelor și acordarea ajutorului la fața locului”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE 14.00 Potrivit martorilor este posibil ca accidentul să se fi produs din cauza unei defecţiuni tehnice. Autocarul oprise înainte de accident la restaurantul de la Perşani unde pasagerii au luat masa. Imediat după ce au pornit din nou la drum, la câteva sute de metri s-a produs accidentul.

Potrivit martorilor de la roţile autocarului ieşea fum negru semn că ar putea fi vorba de o defecţiune tehnică. De asemenea este posibil ca şoferul să fi frânat violent.

UPDATE 13.50 Primele informaţii arată că şoferul autocarului a pierdut controlul volanului într-o curbă din cauza vitezei şi s-a izbit de parapetul de pe şosea. Circulaţia pe DN1 între Braşov şi Făgăraş este complet blocată şi s-au format coloane de maşini pe câţiva kilometri. Potrivit ultimelor informaţii autocarul avea doar 21 de locuri, dar în autovehicul se aflau 30 de persoane.

UPDATE 13.40 Medicii aflaţi la locul accidentului produs în judeţul Braşov, unde s-a răsturnat un autocar plin cu pasageri, spun că 22 de persoane au fost rănite, iar 16 dintre ele se află în stare gravă. O parte dintre victime primesc primul-ajutor la faţa locului, altele au fost preluate de ambulanţe.

Accidentul s-a petrecut pe DN1 între Braşov şi Făgăraş, în apropiere de localitatea Perşani.

Potrivit primelor informaţii, autocarul în care se aflau aproximativ 30 de pasageri s-a răsturnat într-o zonă cu multe curbe, cunoscută ca fiind o zonă periculoasă.

Mai multe echipaje de descarcerare şi echipaje SMURD se îndreaptă spre locul accidentului.

Patru persoane au decedat, trei adulti si un copil. Alte 12 persoane sunt rănite. S-a pus în aplicare planul roşu la nivelul judeţului Braşov. S-au deplasat mai multe echipaje, patru ambulanţe, 8 echipaje SMURD, patru echipe de descarcerare„, a declarat Ciprian Sfreja, purtator de cuvant ISU Braşov.

De asemenea, două elicoptere SMURD au fost solicitate pentru preluarea răniţilor.

„Urmează să facem trierea cazurilor la faţa locului, iar apoi, în funcţie de gravitatea leziunilor, se va decide care dintre răniţi vor fi transportaţi cu elicopterul”, a declarat Adriana Palaghia, purtător de cuvânt la Ambulanţa Braşov.