Un avion de vânătoare CHINEZ s-a apropiat de PERICULOS de un avion al armatei americane

Un avion de vânătoare al armatei chineze, ce avea armament la bord, s-a apropiat periculos de mult de un avion militar american în spaţiul aerian internaţional din Marea Chinei de Est şi a efectuat manevre riscante în jurul acestuia, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat de agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

22 aug. 2014, 18:30
Un avion de vânătoare CHINEZ s-a apropiat de PERICULOS de un avion al armatei americane

Incidentul s-a petrecut marţi la circa 200 de kilometri est de insula chineză Hainan. Conform oficialului american, avionul chinez s-a apropiat la circa zece metri de un avion de recunoaştere de tipul P-8 Poseidon al Marinei Statelor Unite şi a executat manevre acrobatice în jurul acestuia din urmă. Ulterior, adaugă John Kirby, avionul chinez a efectuat o altă manevră perpendicular cu aparatul Poseidon, astfel încât echipajul american să observe că aparatul chinez este echipat cu armament.

Citeşte şi Avion fără geamuri şi cu vedere panoramică FOTO şi VIDEO

Purtătorul de cuvânt a precizat că avionul american efectua o misiune de rutină şi Washingtonul a înaintat Beijingului un protest oficial pentru această acţiune ‘hazardată şi neprofesionistă’ a pilotului armatei chineze, ce ‘subminează eforturile în direcţia dezvoltării relaţiilor dintre cele două armate’. El a menţionat de asemenea că nu a existat niciun schimb de mesaje radio între piloţii celor două aparate.

Vezi şi Avion fără geamuri şi cu vedere panoramică FOTO şi VIDEO

În luna aprilie 2001, în aceeaşi zonă s-a produs o coliziune între un avion EP-3 al Marinei americane şi un avion de vânătoare chinez. Pilotul chinez a murit, iar aparatul american a fost nevoit să aterizeze de urgenţă pe insula Hainan, echipajul acestuia fiind reţinut şi interogat de autorităţile chineze. Din acest incidentul a rezultat atunci o criză diplomatică între Washington şi Beijing.