Un avion MIG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Nu se știe dacă pilotul a supraviețuit

Un avion de tip MIG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Avionul aparținea forțelor aeriene din Bulgaria şi participa la exercițiile militare ”Shabla 21”, anunță presa de la sud de Dunăre

09 iun. 2021, 12:20
Un avion MIG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Nu se știe dacă pilotul a supraviețuit

În dimineața zilei de miercuri, un avion de tip MIG-29 ce aparținea forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit în Marea Neagră. Avionul participa la exercițiul Shabla 21.

Ministrul apărării din Bulgaria a anunțat că această aeronavă a dispărut de pe radare la ora 0:45AM. A fost declanșată o operațiune de salvare și căutare care este încă în curs.

Momentan, conform presei din Bulgaria, a fost găsită doar vesta de salvare a pilotului însă nu se știe dacă acesta a apucat sau nu să se catapulteze din MIG-29 și dacă a supraviețuit impactului.

Avionul MIG-29 este unul dintre ultimele aparate livrate Bulgariei de fosta URSS, în 1988-1989, ciclul de viață al acestora va expira în 2029-2030. Aparatele sunt bine întreținute, a dat asigurări Panayotov.

La acest moment nu se știe nici dacă pilotul s-a ejectat.

Potrivit ministrului apărării, aeronava de luptă era singură și efectua o misiune în cadrul exercițiului ”Shabla 2021”, trăgând asupra unei ținte. Exercițiul Militar Tactic cu Trageri de Luptă ”Shabla 21” a fost suspendat.

Exercițiul militar la care participa și avionul prăbușit a început după miezul nopții de marți spre miercuri, în colaborare cu aviația americană și sârbă.

Ultima prăbușire de Mig din România a avut loc în aprilie

Avioanele de luptă Mig livrate de URSS țărilor estice au un lung istoric de incidente, inclusiv în România. În țara noastră, ultima prăbușire a avut loc în luna aprilie a acestui an, când un MiG-21 LanceR care făcea un zbor de instrucție a căzut în județul Mureș, pilotul reușind să se catapulteze.
Pilotul a fost evaluat după incident de medici, care au declarat că viața sa nu este în pericol și este într-o stare stabilă.

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.

O aeronavă MiG-21 LanceR, implicată într-un incident la Câmpia Turzii
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aeronava MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii făcea un zbor de instrucție.

Avioanele MiG 21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anii ’60-’80, aproape 400 la număr. Ulterior, după căderea comunismului, Forțele Aeriene au decis modernizarea a 111 de aeronave cu avionică nouă și sisteme care să fie compatibile NATO. Așa a aparut modelul LanceR, avioanele modernizate la acest standard intrând treptat în dotarea Forțelor Aeriene între 1997 și 2002.

Numărul exact de avioane de vânătoare MiG 21 LanceR care mai sunt încă în uzul Forțelor Aeriene Române e ținut confidențial, însă estimările neoficiale arată că în momentul de față Armata se bazează pe 30 de astfel de aparate, pratic mai puțin de două escadrile complete

Avioane militare din SUA și Norvegia au fost interceptate de MiG-uri rusești


loading...
Partenerii noștri