Un băiețel cu „fobie de mâncare” supraviețuiește de un deceniu cu doar două alimente: „Are atacuri de panică atunci când trebuie să mănânce”

Un băiețel în vârstă de 12 ani, din Marea Britanie, diagnosticat cu "fobie de mâncare", supraviețuiește de mai mult de un deceniu cu doar două alimente.

27 aug. 2021, 09:55

Un băiețel de 12 ani din Marea Britanie, pe nume Ashton Fisher, care a fost diagnosticat cu „fobie alimentară”,  supraviețuiește de peste un deceniu doar cu pâine albă și iaurt cu fructe.

Copiii în creștere necesită o dietă sănătoasă și echilibrată, însă Ashton Fisher nu a putut niciodată să se alimenteze adecvat din cauza afecțiunii teribile de care suferă, „fobie alimentară”.

Încă de la vârsta de doi ani, băiatul de 12 ani din Norfolk se speria și începea să plângă dacă părinții săi încercau să-l hrănească cu altceva în afară de pâine albă și iaurturi de căpșuni și banane. Deși nimeni nu știe exact motivul pentru care Ashton a dezvoltat această bizară fobie alimentară, mama sa, Cara, crede că ar fi putut fi declanșată de faptul că atunci când era doar un bebeluș, suferea de reflux gastric.

„Am fost atât de îngrijorați de el, pentru că nu primește nutrienții de care are nevoie, dar fizic nu a fost capabil să mănânce nimic altceva, deoarece ar avea atacuri de panică oribile”, a declarat mama lui Ashton pentru Caters News.

Familia lui Ashton nu a luat niciodată cina de Crăciun în familie, deoarece băiatul nu suporta mirosul mâncărurilor.  Fobia teribilă de care suferă i-a afectat viața socială, deoarece nu mănâncă niciodată la școală sau la petreceri, alături de ceilalți colegi de vârsta lui. Totuși, dorința băiatului de a se adapta mediului social în care trăiește, l-a făcut pe Ashton să-și dea seama că dieta sa nu era normală și să caute ajutor profesional.

„Până de curând, Ashton nu considera că este ceva ciudat la obiceiurile sale alimentare, pentru că nu știa nimic diferit. Dar colegii săi de școală au observat că nu mănâncă alături de ei, iar situația a devenit neplăcută pentru el. El nu vrea să fie diferit de prietenii lui”, a declarat mama sa.

Un băiețel cu fobie de mâncare a pus în impas specialiștii

De fiecare dată când părinții lui Ashton l-au dus la medicul de familie , au făcut întotdeauna greșeala de a-l descrie ca un copil mofturos la mâncare, așa că au fost trimiși la un dietetician. A fost o pierdere completă de timp, deoarece părinții lui știau deja că nu mănâncă alimentele potrivite pentru el, însă pur și simplu nu știau cum să adauge alimente noi în dieta sa.

Din fericire, în luna iulie a acestui an, părinții l-au dus pe Ashton la un specialist în tulburări alimentare care, după ce a evaluat istoricul medical al copilului, l-a diagnosticat cu tulburarea restrictivă a consumului de alimente, adică „fobie alimentară”. Medicul a reușit să-l convingă pe tânărul de 12 ani să încerce alimente noi, chiar dacă acestea nu sunt tocmai cele mai sănătoase.

Acum, în loc de pâine albă simplă, Ashton este dispus să mănânce și câteva sandvișuri de șuncă și a încercat și feluri de mâncare de la McDonald’s și chips-uri.

„Schimbarea comportamentului său alimentar este încă recentă, dar situația evoluează bine, deoarece specialistul i-a dat încrederea de a încerca alimente noi. Acum înțelege că mâncarea nu-i va face niciun rău ”, a spus Cara Fisher, mama băiețelului, potrivit metro.news.