Un bărbat cu tumoare de 8 centimetri la creier, operat cu succes, pro bono

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, care şi-ar fi putut pierde complet vederea din cauza unei tumori la baza creierului, a fost operat cu succes în Capitală, intervenţia foarte dificilă durând aproximativ şapte ore.

10 iun. 2013, 18:10
Un bărbat cu tumoare de 8 centimetri la creier, operat cu succes, pro bono

Pacientul, care fusese diagnosticat cu craniofaringiom recidivant de opt centimetri, a fost operat la Spitalul Euroclinic din Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”, de către o echipă interdisciplinară, relatează Mediafax.

„Scopul intervenţiei chirurgicale a fost îndepărtarea unei porţiuni cât mai mari din tumoare pe de o parte, iar pe de altă parte ameliorarea sau cel puţin prezervarea funcţiei glandei hipofize şi a vederii. Majoritatea craniofaringioamelor pot fi excizate fie pe cale transfenoidală prin fosele nazale, fie printr-o craniotomie. În cazul pacientului de 36 ani, toate datele medicale au indicat craniotomia ca fiind soluţia optimă. Deoarece pacientul fusese operat în două alte rânduri pe cale transfenoidală, anatomia locală era modificată cu ţesuturi fibrotice, cicatriciale, ceea ce ar fi îngreunat suplimentar accesul. De asemenea, pentru a proteja cât mai mult nervul optic stâng care era mai puţin compromis, s-a decis ca intervenţia să se facă prin partea dreaptă a tumorei, ceea ce a garantat o lezare cât mai mică a acestor structuri nervoase”, a explicat dr. Stoica.

Odată cu această intervenție, Reţeaua „Regina Maria” pune bazele unui program de operaţii pro bono, în cadrul Spitalului Euroclinic.

Programul va permite efectuarea de operaţii gratuite lunar sau trimestrial, în funcţie de capacitatea spitalului de a le susţine financiar, şi va cuprinde trei specialităţi medicale: neurochirurgie, chirurgie bariatrică şi onco-ginecologie.

Pacienţii vor putea aplica pentru a fi selectaţi in programul de operaţii pro bono printr-un formular care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro, în sectiunea Pro Bono. Selecţia cazurilor va fi realizată de către echipa medicală aferentă fiecărei specialităţi.