Un bărbat din Bihor a căzut în apele îngheţate ale Crişului Repede

Un bărbat care a căzut miercuri în apele înghețate ale râului Crișului Repede la Oradea a fost căutat, fără succes, de pompieri.

11 ian. 2017, 16:52
Un bărbat din Bihor a căzut în apele îngheţate ale Crişului Repede

Un martor ocular al tragediei a fost Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă, care se deplasa pe jos pe promenada din centrul municipiului Oradea, alături de alte două persoane.

Veneam pe aleea care face legătura între podul Dacia și pasarela intelectualilor. Când am ajuns aproape de pasarelă, Alina și Andrei au observat că a căzut cineva în apă. În momentul acela, Andrei a sunat la 112, eu am coborât pe mal. Mi-a luat vreo 30 de secunde până am ajuns în zona în care căzuse. Cred că era un bărbat, avea o căciulă gen bască. Dar omul era deja cu capul în apă, pe burtă. I se vedea spatele, nu avea nicio reacție și era la vreo doi metri de mal. M-am dezbrăcat cumva din instinct, adică mi-am aruncat geaca pe jos, așa dintr-un elan, dar m-am oprit pentru că nu aveam cum să intru și să supraviețuiesc. Apa era adâncă, rece, cu sloiuri. Am mers așa pe lângă mal, vreo 50 de metri, până când a ajuns după sinagoga Zion, în dreptul locului unde se construiește viitoarea parcare. Acolo l-am văzut tras pe sub sloiuri de gheață„, a declarat, pentru AGERPRES, Paul Iacobaș.

Martorul ocular al tragicului incident a precizat că în zona în care căzuse omul erau mai multe lebede, și că, probabil, bărbatul ar fi vrut să le hrănească ori chiar să le prindă.

Dacă e să apreciem după haine, deși e destul de greu să spunem, cred că era un om al străzii care ar fi vrut să agațe vreo lebădă. Dacă nu era apa atât de rece, cu siguranță aveam o șansă să-l salvez, dar așa… În apa adâncă și plină de gheață era practic sinucidere. Oricum îmi pare foarte rău că nu am putut interveni„, a mai spus Paul Iacobaș.

Echipajele de salvare de la ISU „Crișana” au fost solicitate, la ora 12.50, în urma apelului lui Andrei Acs. La fața locului a sosit un echipaj de prim ajutor cu barcă, un autocamion de intervenții și echipajul de scafandri, dotați cu căngi, deoarece pompierii militari au fost nevoiți să spargă gheața pentru a verifica un spațiu cât mai mare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crișana, intervenția a fost coordonată de colonelul Sorin Caba, șeful ISU Crișana.

Forțele de intervenție au verificat până în aval, la 200 de metri, dar fără succes. Operațiunea a fost sistată în jurul orei 14.30, urmând să fie reluată în momentul în care situația meteorologică o va permite.

Citește și Bărbat găsit MORT în Lacul Morii din Capitală