Un bărbat din Maramureș a declarat război unui cuib de berze, care îi dă mari bătăi de cap! A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea păsărilor. ”Nu mi se pare normal”

Situație de-a râsul plânsul în Maramureș, acolo unde un bărbat nu poate dormi din cauza unui cuib de berze. Deși în satul Sârbi din județul Maramureș există mai multe cuiburi de berze, însă câteva dintre păsările venite din Africa au stârnit scandal printre vecini.

27 mart. 2024, 17:00
Un bărbat din Maramureș a declarat război unui cuib de berze, care îi dă mari bătăi de cap! A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea păsărilor. ”Nu mi se pare normal”

În luna februarie, Ministrul Mediului a dat ordin de relocare a unui cuib de berze, doar că adăpostul speciei protejate prin lege e în continuare pe același stâlp.

Citește și Bani de la Guvern pentru a descuraja defrişările de păduri! Cum poţi să iei 750 de lei pe hectar fără să faci nimic şi aproape 500 de euro dacă plantezi copaci

Autoritățile spun că totul s-ar fi împotmolit la bani, chiar dacă ordinul de ministru nu prevede ca relocarea să se facă pe cheltuiala bărbatului care a sesizat situația.

Liniştea unei gospodării din satul Sârbi, județul Maramureș a fost perturbată încă de acum trei ani, atunci când o barză venită din ţările calde a început să facă mizerie pe gardul unei case.

Deşi proprietarul a reușit să obțină un ordin de ministru pentru a reloca cuibul, acesta s-a lovit de neputinţa autorităţilor.

„Eu nu am crezut că e aşa mare birocraţia. Electrica nu e competenţa lui, ăştia de la Berze că e competența Electrica și până la urmă nu se alege cu nimic”, a spus Gheorghe Sima, localnicul cu pricina.

Mai mult decât atât, în momentul în care autorităţile au venit să facă verificări, bărbatul a oferit și soluția de relocare: la 100 de metri de unde este cuibul.

Soluția este oferită gratis de cetăţean, însă pentru care omul trebuie să și plătească.

„Nu e curent, e un stâlp abandonat, nu deranjează pe nimeni…Nu mi se pare normal să nu poată muta ei”, a mai spus Gheorghe Sima.

Berzele, protejate prin lege

Totuşi, în actul înregistrat în Monitorul Oficial, încă de la mijlocul lunii februarie, nu se prevede o cheltuială pe banii reclamantului.

„Noi ca şi competenţă trebuia să îi dăm acea autorizaţie de mediu, atât avem noi de făcut, pe competenţă. Mai departe, de sursa de finanţare pentru relocare, fiind o persoană fizică…aici este o problemă”, a spus Emilia Talpoș, de la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, potrivit Observator.ro.

Chiar și așa, localnicii privesc cu zâmbete către cuibul de berze care a semănat scandal.

Autorizația de relocare a expirat în 25 martie, iar pentru mutarea cuibului, omul trebuie să obţină alta.

Citește și În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

Toate astea pentru că barza este specie protejată de lege, iar distrugerea cuibului ei este sancţionată cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei.