Un bărbat înarmat cu un cuţit a încercat să intre în Palatul Reginei Elisabeta a II-a GALERIE FOTO

Un bărbat care avea asupra lui un cuţit a fost arestat luni în timp ce încerca să pătrundă în Palatul Buckingham, reşedinţa Reginei Elisabeta a II-a, anunţă autorităţile britanice. 

14 oct. 2013, 15:33

Un intrus înarmat cu un cuţit a încercat luni, în jurul orei 11:30, să intre în Palatul Buckingham – reşedinţa reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a fost prins şi arestat, potrivit Scotland Yard-ului, citat de Daily Mail.

Bărbatul a încercat să se strecoare prin aripa de nord a palatului, pe uşa principală de acces în această parte a clădirii, dar a fost prins imediat de poliţişti. „În momentul percheziţiei, asupra bărbatului a fost găsit un cuţit”, a precizat poliţia, adăugând că suspectul a fost arestat pentru „deţinerea unei arme periculoase„. El este anchetat de poliţia britanică.

Regina Elisabeta a II-a nu se afla în Palat în momentul incidentului care a survenit după aproximativ o lună de la un altul, când DJ Victor Miller, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit într-o zonă deschisă publicului în mod obişnuit în timpul zilei, după ce escaladase gardul palatului. Miller furase şi unele obiecte din acel salon. El a fost arestat şi internat într-un spital de boli nervoase pe o perioadă de 28 de zile.

Incidente asemănătoare în care a fost implicată, de-a lungul vremii, familia regală

Incidentul de luni, de la Buckingham, i-a reamintit presei britanice de o serie de incidente asemănătoare petrecute de-a lungul anilor şi care au implicat securitatea familiei regale britanice.

– După acest incident, gărzile de securitate ale reginei au „suflat şi în iaurt”, dar un alt incident penibil avea să se întâmple din cauza „vigilenţei” excesive a gardienilor palatului, care căzuseră în extrema cealaltă. Astfel, Prinţul Andrew, al cincilea în linia moştenitorilor la Tronul Marii Britanii, a fost confundat de către gardienii reginei tot cu un intrus când a vrut să intre în palat. Prinţul a fost somat cu arma să se oprească şi să prezinte documente de identitate.

– Celebru a devenit incidentul din 1982, când Michael Fagan a păcălit vigilenţa gărzilor de securitate şi a ajuns chiar în apartamentul Reginei Elisabeta, pe care a surprins-o chiar în dormitorul ei, în pat.  Intrusul în vârstă de 31 de ani , tatăl al patru copii, şomer, se căţărase pe zidurile palatului şi ajunsese acolo. Regina nu şi-a pierdut cumpătul, ci a stat de vorbă cu el vreo zece minute, până când bărbatul i-a cerut o ţigară, iar ea s-a oferit să îi aducă una, profitând astfel de slăbiciunea lui ca să poată să acţioneze butonul de alarmă, reaminteşte Daily Mail.

– Un alt incident care a implicat familia regală s-a petrecut în martie 2011, când automobilul în care se aflau prinţul Charles şi soţia lui, Camilla, ducesă de Cornwall, a fost oprit de nişte manifestanţi care i-au atacat, încercând să îi lovească prin geamurile neridicate ale maşinii. Camilla a fost lovită atunci cu un băţ de către unul dintre manifestanţii care protestau faţă de creşterea taxelor universitare.

– În 2003, actorul Aaron Berschak s-a strecurat în rândul celor care petreceau la aniversarea a 21 de ani a prinţului William, la Palatul Windsor. În scurt timp însă, autointitulatul „teroristul de comedie” a fost reperat cu ajutorul camerelor de supraveghere şi dat afară de la petrecerea exclusivistă a prinţului, la care au fost invitate 300 de persoane.

– În 1994, studentul David Kang l-a ameninţat pe prinţul Charles cu pistolul în timpul unei ceremonii desfăşurate la Sydney, în Australia. Premierul din New South Wales, John Fahey şi un alt bărbat l-au imobilizat pe Kang, l-au trântit la bământ şi l-au dezarmat.

– În 1981, în timpul unei ceremonii la care participa Regina Elisabeta a II-a, din mulţime au fost trase şase gloanţe oarbe. Calul reginei s-a speriat, dar ea a reuşit să îl liniştească şi să îl ţină sub control.

Citeşte şi Fiica lui Tony Blair, ameninţată cu arma în timpul ueni tentative de furt, la Londra

– În 1974, Prinţesa Anne a fost ţinta unei aparente răpiri, la un mall din apropiere de Buckingham. Patru persoane, inclusiv bodyguard-ul prinţesei, Jim Beaton, au fost rănite cu gloanţe trase spre maşina în care se aflau şi care fusese oprită de un alt vehicul ce îi blocase drumul. Agresorul, Ian Ball, a fost prins şi imobilizat imediat de poliţişti.