Un bărbat vaccinat cu AstraZeneca a murit la o zi după imunizare în Republica Moldova. Explicaţiile Ministerului Sănătăţii

Anchetă de amploare în Republica Moldova, după ce un bărbat vaccinat împotriva COVID-19 a murit la doar o zi de la imunizare. El a fost vaccinat cu serul produs de AstraZeneca. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că, deocamdată, nu pot stabili o legătură între administrarea vaccinului şi moartea bărbatului.

18 mart. 2021, 21:00
Un bărbat vaccinat cu AstraZeneca a murit la o zi după imunizare în Republica Moldova. Explicaţiile Ministerului Sănătăţii

Un bărbat vaccinat cu AstraZeneca a murit la o zi după imunizare în Republica Moldova. Este vorba despre un pensionar de 70 de ani din satul Horjești, raionul Hâncești.

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova susţine că bărbatul a fost invitat marţi să se vaccineze anti-COVID, după ce cadrele medicale din localitate au fost imunizaţi şi mai rămăseseră doze disponinile, relatează IPN.

Acestuia i-a fost administrat vaccinul produs de AstraZeneca. Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă. Pacientul se afla la evidenţa medicului de familie cu diagnoza de hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

Citeşte şi: Maia Sandu cere stare de urgenţă în Republica Moldova, din cauza Covid: „Statul nu poate sta cu capul în nisip”

A doua zi, pe 17 martie, rudele bărbatului au chemat de urgenţă ambulanţă. Medicii au constatat că pensionarul acuza dureri de inimă, dispnee pronunţată, transpiraţii reci și paloare a tegumentelor, fiind diagnosticat cu sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.

Bărbatul vaccinat cu AstraZeneca a murit în timp ce era transportat la spital. În urma autopsiei s-a constatat că el suferea de insuficienţă cardiovasculară şi a decedat ca urmare a unui infarct miocardic acut.

Potrivit sursei citate, Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepţionat nicio informaţie despre reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul bărbatului decedat. Într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din aceeaşi fiolă nu au prezentat efecte adverse post-imunizare.

La sfârşitul luni ianuarie, nimeni din Republica Moldova nu fusese vaccinat împotriva coronavirusului, iar ţara a fost subiectul unui reportaj The Guardian, care subliniază greutăţile pe care le întâmpină ţara în gestionarea crizei Covid.

Citeşte şi: Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, nu își permite să cumpere vaccinul anti-Covid. Reportaj tulburător în The Guardian