Un bătrân de 105 ani din Botoşani a votat la alegerile parlamentare: „Am fost de fiecare dată la vot. Mă aștept să se schimbe mersul poporului și al țării”

Un bărbat de 105 ani a solicitat urnă mobilă pentru a vota. Badea Panait Mitel este din comuna Tudora, județul Botoșani, și e unul dintre cei mai în vârstă votanți din țară.

06 dec. 2020, 17:16
Un bătrân de 105 ani din Botoşani a votat la alegerile parlamentare: „Am fost de fiecare dată la vot. Mă aștept să se schimbe mersul poporului și al țării”

Ce le transmite bătrânul de 105 ani din Botoșani politicienilor

Bătrânul din Botoșani este interesat și la această vârstă de îmbunătățirea poporului său și vrea să voteze pentru a schimba ceva. A mărturisit că prima dată a fost la vot când era în armată și nu a lipsit niciodată de atunci.

„Am votat pentru îmbunătățirea poporului și a țării. Politicienii erau buni și atunci, sunt buni și acum, însă ajutoarele lor nu sunt bune. Pentru că se întâmplă multe necazuri. Oameni judecaţi, nedreptăţiri.

Mă aştept să se schimbe mersul poporului și al țării. Politicienilor de azi le spun să fie buni și să îndrepte lucrurile între oameni. Şi să respecte legile. Că mi se pare că politicienii nu respectă legile ţării”, spune Panaite Mitel.

Nora bătrânului, care are grijă de el, a cerut urnă mobilă în acest an. La ultimele alegeri bătrânul s-a prezentat în secția de vot, dar de această dată, din cauza pandemiei, a cerut urnă.

„Sunt de 30 de ani aici și în toți anii ăștia am trăit clipe frumoase alături de el. Este un om înțelept și pot să spun că am învățat foarte multe de la el. Este un exemplu de viață. La fiecare votare, el m-a îndemnat să merg la vot pentru binele țării și pentru schimbare. El a crezut tot timpul în schimbare și în mai bine. În ultimii ani mi-a tot spus că se întâmplă multe nedreptăți, că România este mai mult vândută, iar noi cei tineri ar trebui să facem ceva, să ne unim. Dimineața și seara el își face rugăciunea. De ziua României, și-a făcut semnul Crucii, iar înainte de rugăciune a spus: Doamne, ajută România!”, a afirmat Lixioara Mitel, nora bătrânului, conform Antena3.

Bărbatul e optimist și speră să voteze și la următoarele alegeri. „Să dea Dumnezeu să ne întâlnim la vot şi peste patru ani!”, a spus bătrânul din Botoșani.

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare 2020, mai scăzută faţă de 2016

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege viitorii deputaţi şi senatori care vor face parte din Legislativ în următorii patru ani. Cele 18.802 de secţiile de votare din România s-au deschis de la ora 7.00, procesul de votare urmând să se încheie la ora 21:00.

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 17.00, de 25,3%. Mai exact, 4.602.727 alegători s-au prezentat la urne până acum, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).

Este o prezență mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016, când prezența la urne la ora 17.00 a fost de 30,75% (5.615.319 de alegători).

Astfel, sunt cu peste un milion de voturi mai puține la această oră, față de alegerile precedente. Până la această oră, trendul este de creștere constantă, de la oră la oră, a decalajului de voturi față de alegerile parlamentare din 2016.