Un bebeluș născut în Republica Dominicană a fost numit al 8-lea milard de locuitor din lume

Un bebeluș a venit pe lume în Republica Dominicană, în ziua în care populația planetei a ajuns la 8 miliarde de locuitori. Astfel, nou-născutul a fost denumit simbolic al 8-lea milard locuitor din lume.

16 nov. 2022, 09:33

Damian Ferrera a apărut pe lume în Republica Dominicană, pe 15 noiembrie 2022, ziua în care populația planetei a ajuns la cifra istorică de 8 miliarde de locuitori.

Micuțul s-a născut în maternitatea Nuestra Señora de la Altagracia din Santo Domingo (capitala Republicii Dominicane), bebelușul fiind numit în mod simbolic al 8-lea miliard de locuitor al planetei.

Copilul este sănătos, cântărește 6 kilograme și are o înălțime de 52 de centimetri.

Damaris Ferrera, o dominicană în vârstă de 35 de ani, a devenit mămică pentru a doua oară, în noaptea de marți spre miercuri. Femeia a profitat de ocazie pentru a cere ajutor de la Guvern, deoarece spune că este singură și este șomeră, conform pasoapaso.com.do

The world welcomes Vinice Mabansag of Delpan,Tondo as the symbolic 8 billionth baby from the Philippines.

#8Billionthbaby

Posted by Commission on Population and Development NCR on Monday, 14 November 2022

Citiți și: Populația lumii a atins marți pragul istoric de 8 miliarde. ONU: ”Creșterea populației reprezintă o provocare majoră”

„Este o oportunitate de a ne sărbători diversitatea”, a declarat șeful ONU, care atrage atenția că trebuie să fim atenți pentru că o dată cu creșterea populației și resursele planetei se împuținează.

Creșterea populației readuce în atenția întregii lumi problema inegalităților existente pe glob. Astfel, dacă europenii și americanii îmbătrânesc, africanii și asiaticii, în special indienii, ajung la populații record.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite consideră că acest lucru repezintă o nouă etapă în dezvoltarea umană, dar încelași timp atrage atenția că în țările sărace, creșterea populației reprezintă o provocare majoră.

Cu toate acestea, reaminteşte ONU, „dacă creşterea demografică amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „ţările unde consumul de resurse materiale şi emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate, sunt în general cele în care venitul pe cap de locuitor este cel mai mare şi nu acolo unde populaţia creşte rapid”, potrivit Agerpres.

Cum a ajuns populația lumii la pragul de 8 miliarde

Pentru ca populația lumii să ajungă la pragul de un miliard de locuitori, a fost nevoie de 200.000 de ani. Astfel, primul miliard a fost atins în anul 1804, urmând ca al doilea să fie realizat 80 de ani mai târziu în anul 1927.

Această creștere spectaculoasă se datorează în primul rând, Revoluției industriale, dar și a creșterii calității sistemului medical, care a accelerat ritmul creșterii populației planetei și astfel, în 200 de ani am ajuns la pragul de 8 miliarde.

În al doilea rând, speranța la viață tot mai mare a contribuit la creșterea populației. Dacă în anul 1800, un om trăia în medie doar 30 de ani, în anul 1900, speranța de viață la nivel mondial a ajuns la 72,3 ani. Mai mult, demografii estimează că începând din anul 2050, aceasta va crește cu încă 5.

În 2023, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei

Demografii estimează că în anul 2023, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei, devenind astfel cea mai populată țară din lume. Experții se așteaptă ca India să se confrunte în următoarele decenii, cu  o explozie a populației urbane, dar și cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

Aproximativ 40% din populația orașului Mumbai trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

ONU anunță că până în 2050, mai mult de jumătate din creșterea demografică a planetei va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania. Iar până la sfârșitul secolului 21, cele mai populate trei orașe din lume: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania din Africa.

Citiți și: Preşedintele ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie / Rareş Bogdan: Eu aş fi demis conducerea ANRE