Un brand de haine preferat de neonazişti a deschis un magazin într-un cartier evreiesc

Un brand de îmbrăcăminte german preferat de neonaziştii din Europa, ale cărui produse au fost interzise din cauza asemănării lor cu însemnele purtate de ofiţerii SS, a deschis un magazin chiar în centrul cartierului evreiesc din Londra.

17 apr. 2014, 08:19
Un brand de haine preferat de neonazişti a deschis un magazin într-un cartier evreiesc

Viking Thor Shop, deschis în cartierul Finchley, din nordul Londrei, în urmă cu două săptămâni, este un outlet al Thor Steinar, un brand controversat ale cărui produse sunt puternic asociate cu grupurile stradale de extrema dreaptă şi cu huliganii, potrivit Agerpres.

Magazinul de pe Ballards Lane este situat la câţiva metri distanţă de biroul Rabinului Şef din Marea Britanie, Efraim Mirvis, şi de Asociaţia Islamică din Nordul Londrei. Deşi grupurile evreieşti şi islamice din comunitatea multiculturală a cartierului şi-au exprimat temerile că magazinul va atrage suporteri de extremă dreapta şi va accentua tensiunile, managerul magazinului a negat orice asociaţii neonaziste şi a susţinut că vinde haine obişnuite.

Citeşte şi IMAGINI CUTREMURĂTOARE. Copiii germani, supuşi unor tratamente inumane de către asistentele naziste

Pe de altă parte, brandul Thor Steinar s-a confruntat interdicţii în Bundestagul german şi pe mai multe stadioane de fotbal. În 2012, opt membri ai Partidului Naţional Democrat German (de extremă dreapta) au fost expulzaţi din parlamentul landului Saxonia pentru că purtau tricouri ale brandului, care afişau simboluri runice şi teme ale mitologiei nordice populare printre neonazişti.

După o interzicere în 2004 în Germania, brandul şi-a modificat logo-ul original, care semăna cu simbolurile purtate de către ofiţerii SS. Proprietarul magazinului, Zsolt Mogyoródi, susţine că nu are convingeri rasiste şi şi-a deschis magazinul pentru a deservi comunitatea est-europeană locală, în rândul cărora brandul este popular.

Trecătorii au declarat însă că magazinul şi clientela sa sunt intimidante, iar amplasarea acestuia – între o serie de magazine asiatice şi restaurante afgane – este ‘provocatoare’. În 2012, Thor Steinar a numit un nou magazin german ‘Brevik’, o denumire despre care criticii au susţinut că a fost dată în onoarea criminalului norvegian Anders Breivik, însă ulterior a renunţat la nume.

Citeşte şi Lecţie de istorie: Modul malefic în care Hitler folosea ţânţari pentru a distruge armatele adverse

Grupurile antifasciste au organizat proteste în afara magazinelor din Germania ale Thor Steinar, care au fost vandalizate în mod repetat. Lansat în 2002, Thor Steinar a fost vândut către o companie cu baza în Dubai în 2009. Hainele sale sunt interzise în Bundestag, în parlamentele landurilor Mecklenburg-Vorpommern şi Saxonia, dar şi pe stadioanele de fotbal ale cluburilor Borussia Dortmund şi Werder Bremen.