Un bulgar şi-a dat foc în faţa Palatului Prezidenţial de la Sofia

Un bărbat şi-a dat foc, miercuri, în faţa Palatului Prezidenţial de la Sofia, iar datorită intervenţiei rapide a unor trecători, precum şi a agenţilor de pază a instituţiei, focul a fost stins. Bărbatul a fost transportat la spital cu arsuri pe faţă şi pe mâini.

13 mart. 2013, 13:33
Un bulgar şi-a dat foc în faţa Palatului Prezidenţial de la Sofia

Potrivit martorilor oculari, în jurul orei 13.30, un bărbat de 51 de ani a turnat pe el un lichid incendiar şi imediat după asta şi-a dat foc, informează Agerpres. Totul s-a petrecut în tăcere, fără ca bărbatul să formuleze vreun fel de revendicări. Acesta este al patrulea asemenea caz înregistrat în Bulgaria.

Duminica trecută, un bulgar care şi-a dat foc în februarie a murit. Ventsislav Vassilev, 53 de ani, şomer şi tată a cinci copii, care trăia în mare sărăcie, şi-a dat foc la 26 februarie în faţa Primăriei din Radnevo.

Ventsislav Vassilev a urmat exemplul lui Plamen Goranov, 36 de ani, care şi-a dat foc la 20 februarie în faţa Primăriei din Varna, cerând demisia primarului şi a consilierilor municipali. Decedat la 3 martie la spital, Plamen Goranov, al cărui nume înseamnă „flacără”, a devenit simbolul protestelor împotriva corupţiei în Bulgaria. Gestul său disperat a atras demisia primarului conservator din Varna, Kiril Iordanov, pe care protestatarii l-au acuzat că este marioneta unui grup economic puternic (TIM). La 19 februarie, un alt bărbat de 26 de ani şi-a dat foc la Veliko Târnovo, fără a-şi anunţa motivele.

În Bulgaria au loc de mai multe săptămâni manifestaţii zilnice împotriva sărăciei şi „corupţiei clasei politice”. Pe fondul protestelor, premierul Boiko Borisov a depus pe 20 februarie demisia guvernului său.

Miercuri a fost învestit în funcţie un guvern de tranziţie condus de ambasadorul bulgar la Paris, Martin Raikov. Acest cabinet desemnat de preşedintele Rosen Plevneliev are ca sarcina principală să organizeze alegerile parlamentare anticipate pe 12 mai.