Un canion uriaş a fost descoperit sub calota de gheaţă din Antarctida

Un canion uriaș, cu o lungime de peste o mie de kilometri și adâncime mai mare de un kilometru, a fost descoperit sub calota de gheață din Antarctica de oameni de știință de la Universitatea Durham, din Marea Britanie, iar ulterior o expediție chineză a confirmat existența acestor formațiuni geologice care ar depăși ca dimensiuni Marele Canion din SUA, după cum a anunțat marți agenția Xinhua.

20 ian. 2016, 04:34
Un canion uriaş a fost descoperit sub calota de gheaţă din Antarctida

Studiul specialiștilor britanici, difuzat la 13 ianuarie, s-a bazat pe prospecțiunile și cercetările efectuate într-o regiune puțin explorată pe continentul înghețat, Princess Elisabeth Land.

„Analizarea altor regiuni din Antarctica ne arată că structura superficială a gheții depinde de forma terenului de dedesubt. Observațiile prin satelit ale zonei Princess Elisabeth Land relevau formațiuni liniare care se asemănau mult cu un canion”, a explicat Stewart Jamieson, coordonatorul studiului, citat de EFE.

„Am urmărit aceste linii slabe din centrul regiunii până în zona de coastă, în partea de nord, și se pare că este vorba despre un sistem destul de mare” de canioane, a mai spus el. Echipa britanică a confirmat cu ajutorul radarului existența sub stratul de gheață a unor văi adânci prin care, probabil, curge apă către ocean.

Cercetătorii au depistat și un mare lac subglacial, cu o suprafață de aproximativ 1.250 de kilometri pătrați.

Descoperirea oamenilor de știință de la Universitatea Durham a fost confirmată de o expediție chineză, aflată în zonă din noiembrie 2015, care a explorat o suprafață de 866.000 de kilometri pătrați cu un avion specializat pentru regiunile polare, dotat cu radare pentru gheață și sisteme de poziționare foarte precise.