Un chilian este cea mai bătrână persoană din lume. Don Celino are 121 de ani şi un destin uluitor

S-a născut în 1896 şi trăieşte şi acum. A împlinit 121 de ani, după cum arată Cartea lui de Identitate. Povestea bărbatului care este pe cale să doboare, oficial, recordul mondial de longevitate este fabuloasă.

06 nov. 2017, 19:33

La 121 de ani, după cum atestă Caretea lui de Identitate, „Don Celino” are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai bătrână persoană din lume, recordul în materie fiind deţinut oficial de o persoană cu 4 ani mai mică decât el.

Povestea bărbatului este incredibilă. Marta Ramirez, o femeie de 63 de ani, a acceptat să îl ia în îngrijire pe nonagenarul de atunci „Don Celino”, a cărui casă în care trăia singur arsese din temelii. Femeia miloasă a făcut acest gest gândindu-se să îi asigure o viaţă liniştită până când el avea să închidă ochii. 

„Avea 99 de ani, nu credeam că va mai avea mult de trăit”, a povestit Ramirez. Femeia are acum 85 de ani, iar Celino Villaneuva Jaramillo are  121.

Născut în 1896, la un an după George al VI-lea şi cu 4 ani înainte de apariţia actualei Cărţi a Recordurilor Guinness a celor mai bătrâne persoane din lume , Jaramillo şi-a pierdut Certificatul de Naştere în incendiul izbucnit în locuinţa sa. Din fericire însă, i s-a emis o carte de identitate în 2016, pe care nici preşedintele ţării şi nici justiţia din Chile nu i le-au refuzat. Din contră, nu şi-a exprimat niciun dubliu privind logevitatea sa.

Autorităţile au făcut investigaţii care au confirmat că „bărbatul s-a născut în data de 26 iuloie 1896 şi este încă în viaţă”,  spune Jacquline Salinas, care este una dintre şefele Departamentului Demografic qal Biroului de Statistică din Chile.

Jaramillo s-a născut în Rio Bueno, la sud de capitala regională Valdivia. El a lucrat în agricultură şi timp de 30 de ani a muncit pentru un latifundiar pe care îl chema Ambrosio Toledo. Când Jaramillo a împlinit 80 de ani, Don Ambrosio l-a felicitat şi i-a făcut o pensie din care să poată să trăiască. Îşi completa veniturile vânzând legumele şi zarzavaturile pe care le cultiva în magazinele din zonă.

Jaramillo s-a mutat într-o locuinţă mică, sărăcăcioasă, care avea să ardă mai târziu într-un incendiu provocat de tăciunii din soba sa.

În 2011, când a împlinit 115 ani, preşedintele miliardar Sebastian Pinera a venit în vizită în Valdivia însoţit de ministrul Dezvoltării Sociale, Joaquin Lavin cu un avion plin cu daruri generoase special aduse pentru Jaramillo – cel mai longeviv cetăţen din Chile. Lavin i-a înmânat lui Jaramillo un certificat din partea guvernului chilian, ce atestă vârsta bărbatului.

Acum, Jaramillo este aproape orb (90%) din cauza unei cataracte , 85% surd şi nu mai are nicun dinte. Comunică cu foarte mare greutate şi s-a senilizat. Numai poate merge şi abia poate să mai mănânce.