Un chirurg de la SJU Braşov, condamnat la închisoare după ce un pacient a murit în spital

Un medic chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Braşov a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce, în urmă cu cinci, un pacient care a venit la unitatea sanitară cu dureri abdominale puternice a murit în condiţiile în care timp de două zile i-au fost administrate doar analgezice. De asemenea, chirurgul, în solidar cu spitalul, a fost obligat să plătească rudelor bărbatului decedat daune morale în valoare de 30.000 de euro.

14 apr. 2017, 09:40
Un chirurg de la SJU Braşov, condamnat la închisoare după ce un pacient a murit în spital

Medicul Alexandru Moldovean, de la SJU Braşov, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

„Condamnă pe inculpatul Moldovean Alexandru la pedeapsa de doi ani închisoare pentru ucidere din culpă. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani. Admite în parte acţiunile civile formulate în cauză de părţile civile Chivari Cornelia şi Chivari Sebastian Cătălin. Obligă pe inculpatul Moldovean Alexandru, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la plata către partea civilă Chivari Cornelia a sumei de 20.000 euro cu titlu de daune morale, respingând restul pretenţiilor. Obligă pe inculpatul Moldovean Alexandru, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la plata către partea civilă Chivari Sebastian Corneliu a sumei de 10.000 euro cu titlul de daune morale, respingând restul pretenţiilor”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Braşov.

În aprilie 2012, un bărbat de 46 de ani a venit la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov cu dureri abdominale puternice, fiind diagnosticat cu abdomen acut şi trimis la Secţia de Chirurgie III, unde era medicul Alexandru Moldovean. Pacientul nu a fost operat imediat, fiindu-i administrate timp de două zile doar analgezice. După ce starea sa s-a agravat, bărbatul a fost dus în sala de operaţie, însă a fost prea târziu. Ulterior, medicii au stabilit că bărbatul a făcut infarct abdominal.

Familia bărbatului a dat în judecată spitalul şi pe medicul Alexandru Moldovean şi a depus şi o plângere penală. Medicul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Judecătoria Braşov l-a achitat anul trecut pe chirurg, decizia fiind contestată la Curtea de Apel Braşov.

Citeşte şi O mamă îi acuză pe medici că a fost lăsată să nască singură un bebeluş mort, iar apoi forţată să semneze pentru incinerarea cadavrului