Un cioban cu 700 de oi, în pericol să fie luat de apele Oltului

Stâna unui cioban din Vâlcea a fost inundată, pompierii făcând eforturi să-i salveze turma, informează România TV. Operaţiunea este foarte anevoioasă existând posibilitatea să fie întreruptă de lăsarea întunericului.

05 apr. 2013, 11:46
Un cioban cu 700 de oi, în pericol să fie luat de apele Oltului

Ciobanul vâlcean avea stâna lângă albia Oltului. După ploile abundente din timpul nopţii, ciobanul s-a trezit cu stâna înconjurată de ape. Ulterior şi înălţimea pe care s-a refugiat cu oile a fost inundată. Pompierii au intervenit pentru a salva cele 700 de oi, dintre care 300 de miei, pe care vor să le transporte pe pământ sigur cu ajutorul bărcilor pneumatice.

Operaţiunea de salvare decurge foarte greu din cauza apelor învolburate şi adâncimii mari a acestora. Până acum, doar 100 de oi au fost salvate şi există riscul întreruperii operaţiunii după lăsarea întunericului din cauza riscului pe care îl înfruntă pompierii.

Vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat o evaluare a impactului pe care inundaţiile l-au produs până acum. Astfel, au fost afectate 125 de localităţi din 15 judeţe, 14 persoane din Aninoasa (Hunedoara) au trebuit să fie evacuate, iar acum sunt cazate la rude. 27 de locuinţe din 3 judeţe şi 310 anexe gospodăreşti au fost inundate.Circulaţia rutieră a fost afectat pe DN 7D (Vâlcea) şi DN 57 (Hunedoara), pe 27 de drumuri judeţene şi 32 comunale. Totodată, au avut de suferit 102 poduri şi podeţe. Apele au inundat 7.398 hectare teren agricol, peste 4.000 hectare de păşuni şi 593 hectare de pădure.

În operaţiunile de combatere a efectelor inundaţiilor, au fost mobilizate 971 de persoane, dintre care 810 angajaţi ai Ministerului de Interne. S-au folisit şi 356 mijloace de intervenţie specializată, a mai spus Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne, Radu, Stroe, le-a cerut prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să aibă ca prioritate refacerea legăturilor rutiere cu zonele izolate de ape, indiferent de debitul acestora.