Un comandant rus, făcut prizonier, îşi cere scuze pentru „genocidul” din Ucraina. „Rusia oricum nu poate câştiga aici. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada oamenii” VIDEO

Un comandant rus făcut prizonier a dat o declarație prin care condamnă agresiunea militară a țării sale și a rugat Ucraina să le arate „milă” compatrioților săi.

07 mart. 2022, 15:19
Un comandant rus, făcut prizonier, îşi cere scuze pentru „genocidul” din Ucraina. „Rusia oricum nu poate câştiga aici. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada oamenii” VIDEO

Captivul, un locotenent-colonel al Gărzii Naționale a Rusiei, a susținut că el și colegii săi soldați au fost mințiți cu privire la Ucraina și a spus că este gata să „meargă la închisoare” pentru rolul său în invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie.

Locotenent-colonelul Astahov Dmitri Mihailovici a vorbit într-o conferință de presă, alături de doi soldați ruși capturați joia trecută. Se presupune că acesta este cel mai înalt soldat rus care a vorbit până acum împotriva invaziei, scrie The Sun. Mihailovici le-a spus reporterilor că face parte din echipa unității speciale de răspuns a Gărzii Naționale Ruse și că  anunțul inițial al lui Putin de a invada Ucraina a venit brusc și a luat unitatea prin surprindere.

El a insistat că vorbește liber și că nu a fost presat sau intimidat de către ucraineni. Vizibil emoționat, el și-a cerut scuze Ucrainei. „Nu-mi găsesc cuvintele să-i spun poporului ucrainean cât de rău îmi pare”, a spus el, adăugând că va înțelege dacă Rusia nu va fi iertată niciodată. De asemenea, el i-a cerut Ucrainei să lase soldații ruși în viață afirmând că „mulţi dintre ei nu vor război„.

Citeşte şi Rusia a întocmit o listă a ţărilor care nu-i sunt prietene. Atenţie, România se află printre ele, vom avea parte de sancţiuni

Mihailovici a cerut, în schimb, ca soldații să fie trimiși acasă în Rusia în viață pentru a le spune colegilor ruși „ce s-a întâmplat aici”. El a adăugat: „Sper sincer că veţi avea milă față de acei oameni care vin la voi cu mâinile sus, sau de cei răniți. Nu ar trebui să semănăm moartea. E mai bine să semănăm viață”.

Mihailovici, care a negat că a fost presat de ucraineni să vorbească, s-a adresat direct colegilor săi, soldații ruși. „Băieți, fiți curajoși!”, a spus el. „Mi-e mai ușor acum, în această situație. Te găseşti într-o situație tensionată împotrivindu-te propriului comandant. Dar acesta este genocid”.

Citeşte şi Masacru la aeroport, bombardamentele ruşilor la Viniţa au ucis nouă persoane. Cinci dintre victime sunt civili

El a continuat: „Rusia oricum nu poate câștiga aici. Chiar dacă mergem până la capăt. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada oamenii„. Comandantul a mai spus că „unui rus i-ar fi rușine să mărturisească că este rus” în urma invaziei.

Descriind  începutul invaziei, el a spus că lui și tovarășilor săi li s-a spus că Ucraina este „dominată de un regim fascist”, că „naționaliștii și naziștii au preluat puterea” și că ei sunt acolo pentru a ajuta poporul ucrainean să scape de ei. „Acum, mi-e rușine că am venit în această țară”, a declarat el. El a adăugat că el și cei doi colegi ai săi sunt pregătiți să meargă la închisoare, pentru acțiunile lor în Ucraina.