Un contract cu SIVECO ar fi vizat în dosarul fostului director Nuclearelectrica Pompiliu Budulan

Unul dintre cele două contracte vizate în dosarul fostului director Nuclearelectrica Pompiliu Budulan ar fi încheiat cu firma SIVECO în noiembrie 2009, afirmă surse judiciare. Budulan este cercetat penal sub control judiciar pentru luare de mită, fiind acuzat că ar fi pretins şi primit peste 2,7 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, dar şi din valoarea a două contracte încheiate de societatea pe care o conducea.

08 feb. 2018, 06:45
Un contract cu SIVECO ar fi vizat în dosarul fostului director Nuclearelectrica Pompiliu Budulan

În a doua parte a lui noiembrie 2009, Siveco România a primit un contract de furnizare de licenţe software suplimentare şi de servicii de suport tehnic şi introducere a unor module pentru sistemul informatic de administrare al producatorului de energie electrică Nuclearelectrica, valoarea contractului cu TVA inclusă ridicându-se la 99,4 milioane de lei (23,6 mil. euro), scrie news.ro.

Contractul a fost atribuit de Nuclearelectrica în a doua parte a lunii noiembrie, în cadrul unei negocieri fără anunţ de participare. Siveco Romania a fost singurul ofertant.

„Lucrările, produsele şi serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”, se arăta în anunţul de atribuire.

Procurorii DNA au anunţat luni că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 februarie 2018, faţă de Pompiliu Budulan, la data faptelor director general al S.N. Nuclearelectrica SA pentru luare de mită.

Fost director al Nuclearelectrica, cercetat penal pentru luare de mită: ar fi pretins şi primit peste 2,7 mil. euro

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, Budulan a pretins, pentru sine şi pentru formaţiunea politică aflată la guvernare, de la reprezentanţii a două firme de software un procentaj de 10% din valoarea facturilor emise către societatea naţională pentru serviciile prestate, din care a primit, în perioada iunie 2009 – decembrie 2011, suma totală de 6.492.589,16 lei (echivalentul a 1.536.743,86 euro), dar şi un procentaj de 10% din valoarea a două contracte, din care a primit, în perioada 2010 – decembrie 2011, suma totală de 5.213.282 lei (echivalentul a 1.250.188 euro).

„Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau atribuirea şi derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de cele două firme cu societatea pe care o conducea”, arată procurorii.

Potrivit acestora, pe timpul cât se află sub control judiciar, Budulan trebuie să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, să nu părăsească teritoriul României, să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu deţină arme.

Reprezentanţii Siveco nu au comentat situaţia.