Un controlor de trafic aerian, acuzat de spionaj în favoarea Belarusul

Un angajat al societăţii lituaniene de stat însărcinată cu dirijarea traficului aerian, bănuit că a spionat pentru Belarus şi probabil pentru Rusia prin furnizarea de informaţii despre operaţiunile civile şi militare desfăşurate în spaţiul aerian al Lituaniei, a fost pus luni oficial sub acuzare de justiţia din această ţară, transmite agenţia Reuters.

10 nov. 2014, 20:21
Un controlor de trafic aerian, acuzat de spionaj în favoarea Belarusul

Este pentru prima dată de la intrarea Lituaniei în UE, în anul 2004, când a fost formulată oficial o acuzaţie de spionaj. Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită, dar, conform unui procuror, este vorba despre una dintre cele două persoane arestate anul trecut după ce timp de trei ani s-au aflat în atenţia contra-spionajului lituanian. El este bănuit că a transmis informaţii secrete Belarusului. Totuşi, având în vedere raporturile strânse dintre Minsk şi Moscova, este posibil ca aceste informaţi să fi ajuns şi la serviciile secrete ruse.

Citeşte şi Şoferul lui Boc a ajuns la dirijarea traficului aerian

Acest caz apare în contextul relatărilor despre apariţiile tot mai frecvente ale avioanelor militare ruseşti în spaţiul aerian european, iar statele baltice au acuzat armata rusă că în cursul anului trecut şi-a sporit incursiunile în spaţiul lor aerian şi în apele lor teritoriale. Avioane de vânătoare ale unor state membre NATO asigură misiunile de poliţie aeriană pentru Lituania, Letonia şi Estonia, întrucât aceste ţări nu dispun de avioane capabile să desfăşoare astfel de operaţiuni.