Un copil cu afecţiune congenitală gravă nu poate fi operat. Mama se teme că îi vor fi furate organele

Un copil de 12 ani, instituţionalizat la Complexul de Servicii „Romaniţa", din judeţul Neamţ, care a fost diagnosticat la naştere cu o gravă afecţiune a inimii, aşteaptă de trei zile să fie operat, însă medicii nu au acordul mamei, care se teme că astfel i-ar putea furate organele fiului.

12 iul. 2017, 16:20
Un copil cu afecţiune congenitală gravă nu poate fi operat. Mama se teme că îi vor fi furate organele

Copilul de 12 este internat, de luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iaşi, acesta suferind Tetralogia Fallot. Medicii susţin că minorul se află în stare gravă, iar o intervenţie chirurgicală i-ar putea salva viaţa, doar că mama lui, care l-a lăsat în urmă cu 11 ani într-un sistem de protecţie pentru copii cu dizabilităţi, se opune operaţiei.

Noi sperăm să se rezolve, pentru că deja colegii au dat de mamă şi speră să o convingă, au pus-o în legătură cu medicii de la Iaşi, care urmează să-l opereze pe copil. Domnul doctor a zis că speră să o convingă pe mamă, să îi explice foarte clar care sunt şi riscurile, dar şi care ar fi beneficiile pentru copil. În eventualitatea în care mama nu poate fi convinsă şi medicii consideră că este o urgenţă, ei au posibilitatea să-l opereze fără acordul reprezentantului legal, în momentul în care e o situaţie de viaţă şi de moarte. Se întruneşte comisia de arbitraj, formată din trei medici specialişti. Este o soluţie extremă. Presupun că şi spitalele preferă să meargă pe cale legală„, a declarat, pentru MEDIAFAX, Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Operaţia ar fi putut fi efectuată în urmă cu trei ani, de o echipă de medici din Israel, însă, la fel ca şi acum, mama băiatului nu a fost de acord, de teamă să nu-i fie luate organele copilului. În ultima perioada, aceasta nu s-a mai interesat de copil, potrivit DSASPC Neamţ.

Copilul este de zece ani într-un centru de la Roman, un centru de copii cu dizabilităţi. Mama a ţinut permanent legătura cu el, îl sună, îl caută, vine din când în când. Doar că ea locuia cu un concubin într-o altă localitate şi la un moment dat s-a pierdut legătura cu ea. Acum nu mai putea fi găsită, s-a luat legătura cu bunica şi a fost găsită mama. (…) Malformaţia de care suferă (copilul – nr.) implică o lipsă de oxigenare, din cauza proastei funcţionări a inimii nu asigură oxigenul necesar. Şi acum trei ani mama s-a opus, nu a semnat acel formular. Într-adevăr este o operaţie riscantă, medicii au fost foarte sinceri cu mama, i-au spus foarte clar ce riscuri sunt„, a mai spus Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Constantin Iordache, medic primar pediatru în cadrul Clinicii de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iaşi, susţine că, miercuri, mama băiatului ar fi promis că va accepta intervenţia chirurgicală.

Citeşte şi Un copil de un an şi opt luni a murit după ce a ajuns la spital cu răni grave. Poliţiştii au deschis o anchetă