Un copil de un an şi jumătate, în stare gravă după ce ar fi fost diagnosticat greşit. Reacţia ministrului Sănătăţii

Părinţii unui copil copil de un an şi jumătate îi acuză pe medicii din Vâlcea de neglijenţă. Aceştia susţin că fiul lor a fost diagnosticat greşit, iar acum cel mic a ajuns în stare gravă la spitalul Marie Curie din Capitală. Ministrul Sănătăţii susţine că a fost declanşată o anchetă la Spitalul Judeţean din Vâlcea.

10 ian. 2019, 11:59
Un copil de un an şi jumătate, în stare gravă după ce ar fi fost diagnosticat greşit. Reacţia ministrului Sănătăţii

Copilul a ajuns la spitalul judeşean din Vâlcea cu febră mare. Medicii l-au diagnosticat cu laringită şi i-au asigurat pe părinţi că se va face bine. Starea de sănătate a copilului s-a agravat şi a fost transportat de urgenţă la spitalul Marie Curie.

Părinții îi acuză pe medicii din Vâlcea de neglijență și susțin că analizele copilului au fost făcute abia în a doua zi de internare, când s-a decis ca micuţul să fie transferat la un spital din Capitală. De asemenea, familia susține că au fost nevoiți să cumpere un aparat de aerosoli pentru care nu ar fi primit instrucțiuni de folosire de la medici.

Părinții vor să depună o plângere împotriva medicilor care l-au tratat pe copil.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că în acest caz nu au fost respectate întocmai protocoalele de transfer şi procedurile, adăugând că a fost declanşată o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

„Şi eu am declanşat o anchetă împreună cu inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, dar copilul de un an şi jumătate a fost internat în data de 3 ianuarie cu diagnosticul de laringită acută. În data de 4 ianuarie, dimineaţa, starea copilului s-a agravat şi în acel moment au început demersurile, spun cei de la spital (Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea – n.r.), pentru transferul copilului în Bucureşti. Tot ce pot să vă spun, în afară de rezultate anchetei care mi se vor aduce la cunoştinţă, e că nu s-au respectat întocmai protocoalele de transfer şi procedurile”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Sorina Pintea.

Ea a explicat că, în momentul în care se doreşte transferul unui pacient aflat în stare critică, se anunţă Comitetul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă care ia legătura cu spitalele din Bucureşti.

„În momentul în care se doreşte transferul unui pacient critic, se anunţă Comitetul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) care ia legătura cu spitalele din Bucureşti, anunţând că este necesar transferul unui pacient critic. La 14,00 s-a luat legătura cu cei de la COSU, iar la 14,30 s-a primit acceptul de transfer de la Spitalul ‘Marie Curie’. Între timp, eu am înţeles că medicii de la Vâlcea au luat legătura personal cu medici de la spitalele din Bucureşti ori acest lucru întârzie foarte mult. Pacientul a fost transferat cu ambulanţa, neexistând posibilitatea transferului aerian în acel moment”, a spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a adăugat că nu va trimite Corpul de Control la Spitalul din Vâlcea.

„Direcţia de Sănătate Vâlcea, prin inspectori, va face o anchetă internă să vadă exact ce s-a întâmplat, dar nici eu, nici DSP nu ne putem antepronunţa cu privire la un posibil caz de malpraxis, asta vor decide specialiştii”, a punctat ministrul.

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea ar putea solicita declanşarea unei anchete interne la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, după ce un copil de un an, internat o zi aici, a ajuns în stare foarte gravă la un spital din Bucureşti.

Reprezentanţii CJ Vâlcea susţin că au fost informaţi despre acest caz, miercuri, de rudele copilului, acestea suspectându-i pe medicii care l-au consultat pe micuţ că au pus un diagnostic greşit.