Un copil visează să aibă o livadă plină cu meri şi peri: Să nu ne mai fie foame niciodată. Povestea tristă a unui băieţel

"Vrei să-ți arăt ce știu să fac?" te întreabă, cumva jucăuș, dar totodată grav. Cu migală, așa cum știe că se fac lucrurile cu adevărat bune, copilul desenează cu creionul pe o planșă de desen. Apasă contururi, se întoarce pe câte o linie, suflă ușor peste planșă, până ce apare locul lui magic, secretul pe care ți-l pune în mâini și așteaptă de la tine, omul mare de alături, să îi dai viață.

08 iul. 2017, 14:44

Pentru multe familii din România, costurile pentru educația unui copil reprezintă o povară și, din acest motiv, de multe ori părinții sunt nevoiți să nu își trimită copiii la grădiniță sau la școală.

Ionuț are 7 ani și e primul din familie care va merge la școală, împreună cu toți ceilalți copii de vârsta lui. Mama lui nu a mers niciodată la școală, nu citește și nu scrie. Tatăl lui Ionuț a învățat să citească în cei patru ani de școală din copilărie, iar acum muncește unde e nevoie, fără un venit constant. Fratele lui, Mihai, nu a mers deloc la şcoală, deşi are 10 ani.

Ionuț a desenat o livadă plină cu pomi fructiferi. „Când mă fac mare, aș vrea să am o livadă plină cu meri și peri, să pot mânca oricând din ele; aș putea să le dau și fratelui meu, și copiilor de pe stradă, să nu ne mai fie foame niciodată, niciunuia dintre noi”, explică băiatul. Îi plac și cireșele, dar țin puțin și nu pot fi păstrate în lădițe, pentru iarnă. Cel mai mult i-au plăcut caisele pe care le-a mâncat vara trecută, ușor parfumate, galbene, din care mama i-a promis că îi va face dulceață și câteva clătite.

Ionuţ va fi integrat la toamnă în clasa întâi, prin grija asistenţilor sociali şi a educatorilor Salvaţi Copiii. El urmează acum cursurile grădiniţei estivale ale Salvaţi Copiii, din sectorul 6 din Bucureşti, pentru a-şi însuşi deprinderile şi cunoştintele necesare integrării educaţionale.

Ca Ionuţ, mai sunt alţi 1.200 de copii cu vârste între 6 şi 12 ani în atenția asistenților sociali de la Salvaţi Copiii; toți au nevoie de susţinere pentru a merge la școală.

Donează 50 de lei lunar

Donează 100 de lei lunar

Doar în 2016, Salvaţi Copiii a asigurat servicii educaţionale prin programele A Doua Șansă, Școală după Școală și Grădinițele estivale pentru 6.760 de copii din 27 de județe. 96% dintre copiii integraţi în programe au promovat anul școlar 2015-2016, iar 21% dintre ei au obţinut premii școlare.

Studiul UNICEF privind Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate (2012) indică faptul că 25,5% dintre copiii români trăiesc deja în sărăcie, procentul fiind cel mai ridicat dintre toate cele 35 de ţări UE şi OECD care au luat parte la studiu. În concordanţă cu aceasta se află datele Institutului Naţional de Statistică (INS), care indică faptul că în anul 2011 existau 400.172 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani care nu erau înscrişi la nicio formă de învăţământ (Institutul Naţional de Statistică, TEMPO Online, date prelucrate).

Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilităţilor de a face faţă cheltuielilor necesare participării şcolare expune copiii riscului de abandon şcolar. De cele mai multe ori, riscul părăsirii şcolii creşte şi pentru că părinţii copiilor, cu un nivel redus de educaţie, nu pot să îi sprijine pe aceştia în pregătirea şcolară.