Un corespondent de presă britanic, reţinut şi interogat de regimul nord-coreean

Regimul nord coreean l-a reţinut pe corespondentul britanic de la BBC, Rupert Wingfield-Hayes pentru că nu a Phenianului nu i-a plăpcut cum a relatat despre Coreea de Nord în corespondenţa sa de presă. Jurnalistul britanic urma să fie explulzat, luni, din Coreea de Nord. 

09 mai 2016, 14:46

Corespondentul Wingfield-Hayes a fost interpelat pe aeroportul din Phenian şi apoi interogat despre o „descriere necorespunzătoare” a liderului Coreii de Nord, Kim Jong-Un, în corespondenţa lui jurnalistică.

Jurnalistul a fost interogat timp de 8 ore de către oficialităţile nord-coreene şi forţat să semneze, în final, o declaraţie.  Rupert Wingfield-Hayesşi echipa lui formată din producătorul Mariy Byrne şi cameramanul Matthew Goddard au fost reţinuţi vineri, când urma să părăsească Coreea de Nord.

Citeşte şi Spectacol politic istoric în Coreea de Nord: Primul CONGRES al Partidului Muncitorilor după 40 de ani

Echipa a fost expulzată în final şi a rămas în Phenian până luni, când a plecat cu o cursă de la Beijing. 


Echipa de jurnalişti britanici se deplasase în Coreea de Nord chiar înainte de Congresul Partidului Muncitorilor, însoţind o delegaţie de laureaţi ai Premiului Nobel care făcea o călătorie de cercetare.

Conducerii de la Phenian i-a displăcut modul în care jurnaliştii au relatat despre aspecte din viaţa capitalei nord-coreene. În conferinţa de presă de luni, un purtător de cuvânt al guvernului nord-coreean a declarat că Wingfield-Hayes şi colegii săi „au vorbit foarte urât despre sistemul” din Coreea de Nord.