Un culturist s-a prăjit pe interior după ce a luat suplimente. Specialiştii avertizează că mii de români sunt în pericol

Cazul unui culturist din Marea Britanie "prăjit" pe interior după ce a consemat aşa-numitele "fat burners" readuce în prim-plan, şi în România, lipsa legislaţiei care să reglementeze comercializarea şi folosirea acestor substanţe.

06 ian. 2016, 18:20

Lewis Brown, un bărbat de 25 de ani care, obsedat de felul în care arată, a ajuns în pragul morţii după ce a consumat aşa-numitele „fat burners”, pilule care promit să elimine repede ţesutul adipos. Nemulţumit de faptul că, deşi mergea zilnic la sală, corpul său nu se modela suficient de rapid şi de mult, Lewis a început să consume mai întâi steroizi, apoi, astă-vară, a trecut la nişte pastile pe care producătorul le prezenta drept ideale pentru cei care vor să „ardă” mai rapid grăsimea.

Lucrurile au scăpat însă de sub control şi britanicul s-a „prăjit” de tot pe interior. Temperatura corpului a urcat până la aproape 42 de grade Celsius, culturistul amator a fost internat de urgenţă în spital şi doctorii au improvizat o soluţie, introducându-l pe pacient într-o cadă cu gheaţă, după cum relatează ProSport.

În cele din urmă, după zile de incertitudine şi chinuri groaznice, culturistul a supravieţuit, însă doctorii au fost nevoiţi să-i amputeze musculatura de la una din gambe, deoarece muşchii, suprasolicitaţi, începuseră să moară.

Citeşte şi Tragedie în sportul românesc! A murit în sala de forţă, medicii nu l-au mai putut salva pe campionul nostru

Graziela Vâjială, profesor universitar şi şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), spune că şi în România folosirea acestor substanţe este necontrolată şi foarte periculoasă, în lipsa unei legislaţii care să reglementeze comercializarea şi folosirea aşa-ziselor suplimente care promit un corp sculptat într-un timp record. „Din păcate, aceste fat-burners, dar şi alte suplimente nu se dau pe reţetă la noi. Nu e o lege unitară care să stabilească regimul suplimentelor. Există un proiect de lege destinat acestui tip de substanţe elaborat de Ministerul Sănătăţii şi de noi, Agenţia Naţională Anti-Doping, care se află pe masa Comisiei de Agricultură şi Sănătate de la Camera Deputaţilor, sperăm ca anul acesta să treacă de Parlament şi să intre în vigoare„, a declarat Vâjială, pentru ProSport.

Citeşte şi Culturist mort la 39 DE ANI. Consumul de steroizi a dus la apariţia CANCERULUI

În România, mai puţin norocos decât britanicul Lewis Brown a fost campionul balcanic de culturism Octavian Remus Mihăiţă. „Din nefericire, el a murit în sala unde făcea antrenamente, în Braşov. În corpul lui am descoperit nu mai puţin de patru substanţe anabolizante. Sportivul a făcut, pur şi simplu, stop cardio-respirator„, spune Graziela Vâjială.