Un cunoscut actor de la Hollywood cere ca tabloul „Mona Lisa” să fie returnat Italiei

Actorul american George Clooney s-a implicat în lupta pentru "Mona Lisa", susţinând că faimoasa lucrare trebuie returnată Florenţei de către Franţa.

14 feb. 2014, 20:29

Actorul a făcut aceste comentarii în timpul unui turneu de promovare a noului său film, „The Monuments Men”, la Milano, potrivit Hollywood Reporter, şi va reaprinde, probabil, polemica dintre cele două ţări cu privire la celebra operă de artă a lui Leonardo Da Vinci, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cine a fost Mona Lisa? Mormântul familiei Giocondei a fost deschis pentru teste ADN

Lui George Clooney i se mai spune, în Italia, „comoara din Laglio”, orăşelul de pe malul lacului Como unde actorul are o vilă, notează site-ul. Franţa păzeşte cu înverşunare capodopera, care se află la Muzeul Luvru din Paris din 1797. Mona Lisa a fost cumpărată de regele francez Francisc I la scurt timp după ce a fost pictată, în secolul al XVI-lea.

Tabloul s-a întors în Italia o singură dată de atunci, atunci când a fost furat, în 1911, de Vincenzo Peruggia, un fost angajat al Luvrului, care considera că lucrarea ar fi trebuit să se afle într-un muzeu italian. Doi ani mai târziu, aceasta a fost descoperită la domiciliul lui Peruggia din Florenţa.

Citeşte şi George Clooney vrea să-şi facă o nouă iubită. Vezi pe ce „nevastă disperată” a pus ochii

Italia a încercat de mai multe ori să recupereze tabloul, cel mai recent anul trecut, când a cerut să-l împrumute pentru o expoziţie cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la recuperarea sa. Peste 150.000 de italieni au semnat, atunci, o petiţie pentru aducerea „Mona Lisei” la Muzeul Uffizi. Însă Franţa a refuzat, invocând „dificultăţi tehnice”.

George Clooney a mai cauzat o controversă săptămâna trecută, atunci când a cerut Marii Britanii să returneze Greciei operele de artă antice ale Parthenonului.