Un cunoscut star al legendarului concert de la Woodstock din 1969 a murit la 72 de ani VIDEO

Muzicianul american Richie Havens, devenit celebru după apariţia sa la festivalul Woodstock din 1969, unde a interpretat cântecul "Freedom/ Motherless Child", a murit luni, la vârsta de 72 de ani, a anunţat agentul său.

23 apr. 2013, 08:32

Cu o voce inimitabilă, Richie Havens a electrizat publicul de la Woodstock şi a devenit un simbol pentru evoluţia explozivă a contraculturii, potrivit Mediafax.

Richie Havens „avea una dintre vocile cel mai uşor de recunoscut din muzica folk”, a scris agenţia Roots, anunţând decesul artistului. „Stilul său de a cânta, cu ardoare, sfâşietor şi cu emoţie, este unic şi nu are vârstă”, a adăugat agenţia. Cântăreţul afro-american, care a renunţat la turnee în urmă cu trei ani, după ce a petrecut peste 40 de ani susţinând concerte în lumea întreagă, a murit în reşedinţa sa, în urma unei crize cardiace, a anunţat site-ul revistei Billboard.

Citeşte şi A murit unul dintre cei mai celebri regizori spanioli

La Woodstock, cu ocazia celor „Trei Zile de Muzică şi de Pace”, din munţii Catskills, din statul New York, Richie Havens trebuia în principiu să fie al cincilea artist care urma să urce pe scenă. În schimb, el a trebuit să cânte în deschiderea festivalului, în locul artiştilor programaţi înaintea lui, care nu au reuşit să ajungă la timp cu instrumentele şi instalaţiile lor de sunet, întrucât accesul spre Woodstock era complet blocat de zecile de mii de fani prezenţi la acel concert intrat în legendă.

Richie Havens a cântat în cele din urmă peste două ore şi jumătate şi a avut un succes răsunător. Interpretarea sa a piesei „Freedom/ Motherless Child” a fost inclusă în filmul realizat despre acest festival legendar.

Citeşte şi Richie Sambora s-a retras din turneul mondial al trupei Bon Jovi VIDEO

„Cunoscut pentru stilul său distinctiv la chitară, intens şi ritmic, şi celebru pentru preluările sale inspirate din cântece pop şi folk”, potrivit revistei Billboard, cântăreţul Richie Havens a reuşit să intre în clasamentul Hot 100 Single cu un cover după o piesă celebră a trupei The Beatles, „Here Comes the Sun”.

Citeşte şi A murit Richard Street, fost cântăreţ al grupului The Temptations

Cântecul a ajuns pe locul al 16-lea în mai 1971. Richie Havens a avut totodată 13 albume în topul Billboard 200 şi unul în Top 40: „Alarm Clock” (1971). În afară de Woodstock, Havens a cântat în festivaluri legendare şi în cele mai mari săli din lume, precum Royal Albert Hall şi Carnegie Hall. El a lăsat în urmă patru copii şi mai mulţi nepoţi.