Un cutremur în Crimeea i-a alertat pe ruşi, deşi iniţial au încercat să-i ascundă magnitudinea, declarându-l „un cutremur mic”

Locuitorii de pe coasta de sud a Crimeei au raportat luni un „mic cutremur”, a anunțat Oleg Krîucikov, consilier al guvernatorului instalat de ruși în regiune, veste care a provocat rapid îngrijorare în Rusia.

28 feb. 2023, 08:27
Un cutremur în Crimeea i-a alertat pe ruşi, deşi iniţial au încercat să-i ascundă magnitudinea, declarându-l „un cutremur mic”

„Locuitorii de pe coasta de sud a Crimeei raportează un cutremur. Așteptăm informații oficiale de la seismologi. Nu au fost înregistrate pagube sau victime” a scris el pe canalul său de Telegram.

Krîucikov a adăugat că informații despre un cutremur cu magnitudinea de până la 3 grade pe scara Richter au fost primite de la ofițerul de serviciu al stației seismice din localitatea Alușta.

Potrivit acestuia, cutremurul s-a petrecut la ora 16:25 în Marea Neagră, epicentrul fiind localizat la o adâncime de 15 kilometri și la o distanță de 25 km de coasta Crimeii.

„Pe teritoriul Republicii Crimeea, ele sunt abia perceptibile”, a dat el asigurări.

Articolul despre cutremur a devenit însă rapid cea mai citită știre a zilei de luni pe TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, scrie Hotnews.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean a anunțat ulterior că a măsurat cutremurul la o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter.

Citeşte şi: Zelenski: Avem nevoie de avioane de luptă moderne pentru a proteja întreg teritoriul ţării noastre de teroarea rusească

Petr Șebalin, directorul Institutului de Teoria Predicției Cutremurelor și Geofizică Matematică al Academiei Ruse de Științe, a declarat că seismul nu are vreo legătură cu cutremurele care au avut loc în ultimele săptămâni în Turcia, replici al celor două care au devastat țara și nordul Siriei în data de 6 februarie.

Omul de știință rus a spus că în Crimeea sunt încă posibile cutremure mai puternice, dar nu la fel ca în Turcia.

„Acest cutremur independent nu are nimic de-a face cu tragedia din Turcia. Acolo apar astfel de cutremure din când în când, acesta nu este ceva neobișnuit. În principiu în Crimeea sunt posibile cutremure mai puternice, în 1927 a avut loc un cunoscut cutremur la Yalta. A fost foarte puternic, dar au trecut aproape o sută de ani, așa că rareori pot fi cutremure puternice, dar ele au loc”, a explicat el.

„Acolo (n.r. în Turcia), la urma urmei, a fost o magnitudine de aproape 8. În Crimeea un cutremur de o asemenea magnitudine este cu greu posibil”, a spus Șebalin.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic a zguduit Turcia luni seara. Ce magnitudine a avut seismul