Un deputat PSD cere Guvernului să intervină în problema de la Termocetrala Mintia: Menţinerea ei în proprietate publică nu este o ambiție, ci o necesitate

Deputatul PSD Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, a transmis o scrisoare deschisă adrestă premierului Florin Cîţu, ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi ministrului Energiei Virgil Popescu prin care le cere să intervină în problema de la Termocentrala Mintia.

28 iul. 2021, 17:03
Un deputat PSD cere Guvernului să intervină în problema de la Termocetrala Mintia: Menţinerea ei în proprietate publică nu este o ambiție, ci o necesitate

Un deputat PSD cere Guvernului să intervină în problema de la Termocetrala Mintia.

„În calitate de deputat PSD ales în circumscripția electorală nr. 22 Hunedoara, dar și de Președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, subliniez din nou necesitatea reevaluării urgente a modului în care va fi soluționată situația Termocentralei Mintia – Deva, un nod strategic al sistemului energetic național, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
La începutul acestui an au avut loc numeroase proteste la minele de huilă din Valea Jiului, dar și la Termocentrala Mintia, pe fondul nerespectării, încă din toamna anului 2020, a obligațiilor conducerii CEH privind drepturile salariale ale angajaților. Toate acestea, cumulate cu lipsa identificării unor soluții reale de către autorități, s-au răsfrânt și asupra cetățenilor. În plină iarnă, circa 4.000 de apartamente din municipiul Deva, unități de învățământ și instituții publice racordate la sistemul de distribuție a energiei termice de la Termocentrala Mintia, au rămas fără căldură și apă caldă. Au fost închise școlile, iar un număr de 4.254 de elevi și preșcolari au urmat cursurile exclusiv în regim online.

Soluția, în schimb, a existat tot timpul. Consiliul Județean Hunedoara a înaintat, pe parcursul acestui an, mai multe cereri către autorități pentru preluarea Termocentralei Mintia, pentru a asigura continuitatea funcționării acesteia. Intenția a fost exprimată încă de la începutul anului 2019! Soluția propusă a fost ignorată tacit, Ministerul Energiei luând hotărârea de a închide termocentrala, măsură contrară nevoilor și necesităților cetățenilor, inclusiv ale țării. Decizia luată în spatele ușilor închise, acolo unde vocea românilor se pare că nu este auzită, a generat pierderea locurilor de muncă pentru circa 660 de oameni, acesta fiind și numărul familiilor care au rămas fără un venit decent”, transmite deputatul PSD Natalia Intotero.

„Menținerea Termocentralei Mintia în proprietate publică nu este o ambiție, ci o necesitate”, mai spune deputatul PSD.

„O necesitate care este și mai clară după ce încercările de a privatiza termocentrala prin PNRR au fost respinse de către Comisia Europeană. Vorbim, printre altele, despre continuarea sistemului de încălzire centralizată în municipiul Deva, cât și despre asigurarea condițiilor de funcționare a școlilor în parametrii normali.
Realist vorbind, o nouă sursă de încălzire nu poate fi pusă în funcțiune înainte de începerea sezonului rece 2021-2022. În consecință, școlile care sunt legate la sistemul centralizat de încălzire nu vor putea găzdui elevii atunci când vom ajunge în lunile acelea reci de iarnă. Soluția autorităților locale, puse la rândul lor într-o situație dificilă prin decizia guvernului de a închide termocentrala, a stârnit deja reacții negative de amploare din partea părinților”, avertizează Natalia Intotero.

Deputatul PSD atrage atenţia că „realizarea unei noi instalații și rețele de termoficare în școli necesită timp, cu siguranță nefiind posibilă implementarea unui astfel de sistem până în decembrie, anul curent. Asta înseamnă încă un an de sacrificii pentru elevi, părinți și profesori, iar acest lucru este inacceptabil. Încotro educația? Să nu uităm că județul Hunedoara se confruntă cu statistici deloc îmbucurătoare privind rezultatele la examene, respectiv situația admiterii la liceu”.

Intotero îi solicită premierului Florin Cîţu „să retrageţi strategia energetică din Hunedoara și să luați în considerare inclusiv efectele adiacente ale acesteia”.

„Actul educațional este din nou pus în pericol în Hunedoara, nu din perspectiva unui nou val pandemic, ci din cauza deciziei guvernamentale de închidere a Termocentralei Mintia.
În încheiere, vă reamintesc că Guvernul României și-a asumat proiectul „România Educată”. Până să implementați o reformă de amploare a educației, stimați guvernanți, ar trebui să vă asigurați că elevii sunt în bănci, iar acest lucru nu se va întâmpla dacă școlile nu au nici măcar căldură. Nu cred că cerem prea mult.”, mai spus Natalia Intotero.


loading...