Un deputat USR critică măsura închiderii magazinelor la ora 18: Tot bâlciul pleacă de la un vot dat în Parlament. O ditamai laşitatea întregii clase politice

Restrângerea programului magazinelor până la ora 18 în multe localităţi în care incidenţa COVID-19 este de peste 7.5, dar şi în Bucureşti şi în alte oraşe cu incindeţa peste 4 cazuri la mia de locuitori la sfârşit de săptămână, a stârnit reacţii contradictorii, inclusiv în rândul coaliţiei aflate la guvernare. Primul care a atras asupra acestui fapt a fost Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acum a venit rândul unui alt coleg de partid al ministrului Sănătăţii. USR-istul Tudor Benga spune că "tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu inchisul magazinelor la 18.00 și inchisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, (...) pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută".

05 apr. 2021, 11:27
Un deputat USR critică măsura închiderii magazinelor la ora 18: Tot bâlciul pleacă de la un vot dat în Parlament. O ditamai laşitatea întregii clase politice

Deputatul USR de Brașov Tudor Benga susţine că Legea 55 pune drepturi fundamentale, care constitutional pot fi restranse doar prin lege, în mana Guvernului. El spune că „votul dat pe 13 mai 2020 mai exact, pe plx-ul 251/2020 devenit apoi legea 55/2020, (…) votul ăla de fapt a fost o ditamai lașitatea întregii clase politice care a preferat să delege unor funcționari nealeși de nimeni responsabilitatea unor decizii cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a douăzeci de milioane de oameni. Ca sa nu trebuiască politicienii să asume direct decizii complicate si nepopulare în plin an electoral„.

Citeşte şi: Programul magazinelor s-ar putea schimba în Bucureşti. Prefectul Capitalei anunţă extinderea restricţiilor

Mă abțin de niște luni bune deja să o zic dar trebuie să o zic. M-am abținut s-o spun și fiindcă este și gălușca noastră, a USR-ului, și iar mi se vor leza diverși colegi deși le-am zis de atunci că nu facem bine ce facem. Însă trebuie să o zic din două motive: unu, fiindcă ipocrizia PSD-ului depășește orice limite zilele astea. Și doi, ca măcar să învățăm ceva din brambureala ultimelor săptămâni. Și să pricepem odată, cu toții, aleși și alegători, că prima și cea mai importantă responsabilitate a celor votați în funcție publică este să răspundă în fața oamenilor pentru deciziile luate în numele lor.

Citeşte şi: Proteste împotriva restricţiilor. Sorin Oprescu explică marea greşeală făcută de stat: „Să ne mai lase cu sperietura asta”

Tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu inchisul magazinelor la 18.00 și inchisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, incidență de 4 și de 7.5, cu CNSU-ul vieții care ia decizii de pe o zi pe alta cu impact direct asupra libertății de mișcare a milioane de oameni și GCS-ul ascuns de ochii lumii, pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută. Un vot dat pe 13 mai 2020 mai exact, pe plx-ul 251/2020 devenit apoi legea 55/2020. Este legea care reglementeaza starea de alertă și a fost votată covârșitor, deși nu unanim, de toate partidele care erau parlamentare și anul trecut și sunt parlamentare și anul ăsta. Iar votul ăla de fapt a fost o ditamai lașitatea întregii clase politice care a preferat să delege unor funcționari nealeși de nimeni responsabilitatea unor decizii cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a douăzeci de milioane de oameni. Ca sa nu trebuiască politicienii să asume direct decizii complicate si nepopulare în plin an electoral”, a scris Tudor Benga, pe Facebook.

Deputatul Tudor Benga spune că PSD dă dovadă de ipocrizie prin contestarea măsurii la CCR.

„PSD-ul anunță ieri cu surle și trâmbițe că atacă în contencios măsura de închidere a magazinelor la ora 18. Foarte frumos, minunat, cavalerii pe cai albi ai PSD venind să salveze țărișoara. Păi stimați ipocriți de la PSD cine a votat anul trecut să dați Guvernului și CNSU puterea de a face fix asta, să schimbe programul magazinelor de pe o zi pe alta printre altele, nu voi? Vă zic eu, voi toți, 113 deputați PSD mai exact, cu două excepții din întreg grupul parlamentar”, a mai scris deputatul USR.

Deputatul USR mai spune că Legea 55 „e o carpeala, că pune drepturi și libertăți fundamentale, care constitutional nu au voie să fie restrânse decât prin lege, în mâna Guvernului și a altor instituții„.

Când am venit public după votul din 13 mai să explic oamenilor care m-au ales de ce nu am votat în numele lor legea asta, mi-am luat o grămadă de hatereala, și din interiorul partidului și din afara lui. Însă am spus clar încă de pe atunci că legea e o carpeala, că pune drepturi și libertăți fundamentale, care constitutional nu au voie să fie restrânse decât prin lege, în mâna Guvernului și a altor instituții. Și implicit a unor oameni care nu vin să dea socoteală direct cetățenilor. Și să fiu clar: vina pentru brambureala de zilele astea nu aparține funcționarilor sau oamenilor numiți pe la vârful instituțiilor de urgență. Responsbilitatea lor e să facă analiza tehnică, să strângă opiniile experților, să evalueze ce a mers la alții și ce nu. Însă politicienii aleși sunt cei care trebuie să își asume deciziile, inclusiv cele nepopulare, și să vină în fața oamenilor să le explice, să-și ia castane, și apoi să ajusteze.
Motivul pentru care ne găsim azi în situația in care ne găsim pleacă fix de aici: oamenii nu mai au încredere în măsurile luate de stat fiindcă politicienii au preferat să externalizeze deciziile nepopulare și acum fac pe niznaiu. De fiecare când auziți pe câte unul care contestă măsurile întrebați-l mai întâi de toate cum a votat în mai anul trecut. E târziu din păcate acum să reparăm procesul decizional pe gestionarea pandemiei. Însă este vital să învățăm ceva din asta despre mersul statului, lanțul de decizie și asumare. Fiindcă la final, fără încrederea cetățenilor în stat, nu poți gestiona nimic, darmite o criză de astfel de proporții. Iar fără o clasă politică care să își asume responsabilitatea deciziior și care să vină să dea socoteală oamenilor simpli de pe stradă zi de zi nu poți construi încredere intre stat și cetățeni„, a mai scris Tudor Benga.

Ideea lui Tudor Benga privind restrângerea programului de funcţionare a supermarketurilor este susţinută şi de director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş.

Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare   Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş.