Un dinozaur descoperit recent ar putea fi cea mai veche pasăre din lume FOTO

Publicat: Vineri, 31 Mai 2013 17:40 // Actualizat: Vineri, 31 Mai 2013 17:40 // Sursa: RTV.net

Scheletul unui dinozaur din Jurassic descoperit în China ar putea fi şi scheletul celei mai vechi păsări descoperite până în prezent, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Foto: Thierry Hubin/IRSNB

Fosila dinozaurului din specia Aurornis xui a fost descoperită anul trecut, întâmplător, în depozitul unui muzeu în cadrul Parcului Geologic din Yizhou, China, la mult timp după ce a fost extrasă dintr-un sit fosilier din provincia Liaoning. Acest specimen de dinozaur cu pene reprezintă cel mai vechi reprezentant al grupului Avialae, grup ce include păsările dar şi cele mai apropiate rude ale acestora, desprinse din grupul dinozaurilor nonaviari, scrie Agerpres.

Acelaşi studiu confirmă şi faptul că poate cea mai celebră fosilă de protopasăre descoperită până în prezent, Archaeopteryx, este de asemenea un membru al grupului Avialae."După părerea mea este o pasăre", susţine autorul studiului, Pascal Godefroit, paleontolog la Institutul regal de Ştiinţe ale Naturii din Bruxelles (Belgia). Chiar şi aşa, a adăugat el, "diferenţele dintre păsări şi dinozaurii nonaviari sunt foarte mici".

Aurornis xui era o specie de dinozaur cu corpul acoperit de pene care trăia în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, în Jurassicul Mijlociu. Acest dinozaur-pasăre biped măsura aproximativ 0,5 metri de la vârful ciocului până la vârful cozii. Ciocul era dotat cu dinţi mici şi ascuţiţi şi animalul avea nişte membre superioare lungi.

Acest dinozaur probabil că nu putea zbura, dar se folosea probabil de aripi pentru a plana de la un copac la altul. Penele acestei fosile nu sunt bine păstrate, în schimb osatura bazinului precum şi alte caracteristici sugerează că este vorba de o rudă apropiată a păsărilor moderne.

Aurornis îi ia locul astfel lui Archaeopteryx, care putea să zboare, de pe podiumul de cel mai vechi reprezentant al grupului Avialae.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 iun 22:01
...vechi păsări descoperite până în prezent, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
05 iun 07:35
...urmatoarelor zile, la sediul Geoparcului Dinozaurilor din orasul Hateg va putea fi vazuta o expozitie cu fosile si reproduceri de dinozauri, cei care vor ajunge acolo avand posibilitatea sa afle lucruri interesante despre evenimente care s-au intamplat cu zeci de milioane de ani in urma de la specialistii...
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H