Un distrugător american a evitat la limită o coliziune cu unul chinez

Publicat: Marţi, 02 Octombrie 2018 15:45 // Actualizat: Marţi, 02 Octombrie 2018 15:45 // Sursa: romaniatv.net

Distrugătorul american USS Decatur, nevoit să-şi schimbe direcţia, pentru a evita o coliziune cu distrugătorul chinez Luyang, în cursul unei ”operaţiuni pentru libertatea navigaţiei” în Marea Chinei de Sud.

O navă de război chineză s-a apropiat ”în mod periculos” de un distrugător american, în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, obligându-l să-şi modifice direcţia, a anunţat un reprezentant al Marinei americane (US Navy), relatează AFP.

 Distrugătorul lansator de rachete USS Decatur efectua duminică ceea ce armata americană numeşte o ”operaţiune pentru libertatea navigaţiei”, trecând la o distanţă de 12 mile marine (22,2 kilometri) de recifurile Gaven şi Johnson, în arhipelagul Spratleys. Această distanţă este în general recunoscută constituind limita apelor teritoriale ale unei mase terestre.

Insulele Spratleys sunt revendicate de Beijing, care a construit aici infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam.

Beijingul consideră drept teritoriul său naţional aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diverse părţi ale zonei sunt revendicate, de asemenea, de Malaysia, Brunei şi Taiwan.

În cursul operaţiunii, distrugătorul chinez Luyang s-a apropiat de USS Decatur în mod ”agresiv”, ”periculos şi neprofesionist”, a declarat comandantul Nate Christensen, un purtător de cuvânt al Flotei americane la Oceanul Pacific (US Pacific Fleet).

Citeşte şi Vietnamul cere Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud

Vasul chinez s-a apropiat la cel puţin 45 de yarzi (41 metri)” de distrugătorul Marinei americane şi l-a îndemnat ”să părăsească zona”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Bastimentul american a fost nevoit ”să manevreze, pentru a evita o coliziune”.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării a declarat că vasul său a transmis vaporului american, intrat ”fără autorizaţie” în zonă, ”un avertisment” şi i-a cerut să plece.

Acest comportament ”ameninţă grav suveranitatea şi securitatea Chinei, avariază grav relaţiile între China, Statele Unite şi armatele lor şi aduce o gravă atingere păcii şi stabilităţii regionale”.

Acest incident are loc într-un context al unor relaţii foarte tensionate între Washington şi Beijing, care se scufundă  într-un conflict comercial ce se poartă prin lovituri de taxe mavale punitive impuse unor mărfuri în valoare de miliarde de dolari.

Secretarul amrican al Apărării Jim Mattis şi-a anulat luni o vizită prevăzută în China în cursul lui octombrie, în vederea unor discuţii pe tema securităţii cu omologul său chinez Wei Fenghe.

După ce generalul chinez nu şi-a făcut loc în program pentru această vizită, Departamentul american al Apărării a decis să anuleze vizita, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H