Dosar clasat care viza activitatea firmei lui Barna, întors la DNA Alba. PSD îi cere lui Boloş să dea DNA actele în această speţă

Procurorul şef DNA a decis să trimită înapoi la structura teritorială din Alba Iulia un dosar care vizează activitatea fostei firme a lui Dan Barna, dosar clasat în primă fază. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a cerut ministrului nominalizat la Fonduri Europene Marcel Boloş să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la cazul lui Dan Barna. 

29 oct. 2019, 08:09
Dosar clasat care viza activitatea firmei lui Barna, întors la DNA Alba. PSD îi cere lui Boloş să dea DNA actele în această speţă

Procurorul-şef al DNA, Nistor Călin, a decis trimiterea dosarului care vizează afaceri ale fostei firme a lui Dan Barna înapoi la DNA Alba Iulia, unitate de parchet care a clasat anterior dosarul. Procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu dezvăluirile despre proiectele cu fonduri europene din ancheta RISE Project, existând un dosar in rem.

Anul trecut, DNA a mai investigat un proiect în care fosta firmă a liderului USR, Dan Barna, a asigurat consultanța, ca și în proiectele despre care au scris jurnaliștii. Procurorii de la DNA Alba au clasat dosarul.

Departamentul de Luptă Antifraudă şi DNA fac investigaţii cu privire la trei proiecte europene în care a fost implicată fosta firmă a lui Dan Barna. Informaţiile pe această temă au fost furnizate de o investigaţie Rise Project.

„Dan Barna, şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE. Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro”, afirmă jurnaliştii de la Rise Project, care au prezentat o investigaţie privind câteva dintre proiectele cu fonduri UE supervizate de prezidenţiabilul USR – Plus.

Proiectele „îngropate” de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, s-au numit „Punţi Comunitare” (social), „SES-am Deschide-te” (social)şi „Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), potrivit Rise Project.

„Acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice. Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obişnuit în activitatea instituţiei”, a anunţat DLAF.

Şi DNA desfăşoară o anchetă pe aceeaşi temă.

Despre anchetele DNA şi DLAF, Dan Barna a explicat că „nu există nicio faptă penală în activitatea acelor proiecte”.

„Lucrurile au fost făcute conform procedurilor, conform ghidurilor de la acel moment. Că tot sistemul, ghidul în sine, modalitatea în care a fost gândită nu au fost neapărat cele mai funcționale, asta e o problemă a Ministerului pe care o semnalasem de altfel în cele 20 de petiții pe care le-am transmis. Dincolo de asta, orice verificări punctuale trebuie să fie făcute, e bine să fie făcute. Nu am nimic de ascuns, nu este nicio problemă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dan Barna.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a cerut lui Ioan Marcel Bolos, ministrul propus de Orban la Ministerul Fondurilor Europene, să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la proiectele pentru care liderul USR Dan Barna a fost consultant.

„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Dan Barna”, a spus Teodorovici.

El a spus că, din informaţiile sale, se încearcă să se pună deoparte mai multe informaţii pe care Departamentul de Luptă Antifraudă le solicită pe această speţă.

„E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate la toate informaţiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a continuat Eugen Teodorovici.

Boloş a replicat că acest lucru se va întâmpla, pentru că este o obligaţie legală.