Un expert chinez în coronavirus acuză: „Numărul real al cazurilor de COVID-19 ar fi de 32 de ori mai mare decât cel oficial”

Medicul chinez Yuen Kwok-yung, care a vizitat în luna ianuarie Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, acuză autorităţile chineze, într-un interviu, că ar acoperi dovezile privind răspunsul greoi la propagarea şi răspândirea Covid-19 şi distrugerea fizică a unor dovezi legate de noul coronavirus.

28 iul. 2020, 05:33
Un expert chinez în coronavirus acuză: „Numărul real al cazurilor de COVID-19 ar fi de 32 de ori mai mare decât cel oficial”

„Bănuiesc că au ţinut secret anumite date la nivel local, la Wuhan. Funcționarii care se presupune că trebuiau să transmită imediat informațiile nu au permis ca acest lucru să se întâmple atât de ușor”, spune profesorul Yuen Kwok-yung. Nu este prima dată când expertul din Hong Kong a pus sub semnul întrebării manipularea guvernului asupra coronavirusului. Microbiologul în vârstă de 63 de ani declara luna trecută că numărul real al infecțiiilor cu COVID-19 în zona „Zero” Hubei ar putea fi de 2,2 milioane, sau de 32 de ori mai mare decât valorile oficiale avansate de guvernul de la Beijing.

Studiul medicului şi al colegilor săi din Hong Kong a fost condamnat însă de mass-media din China, care şi-a pus întrebarea dacă nu cumva prof. Yuen a ajutat Statele Unite de a lansa atacuri împotriva Chinei în contextul pandemiei.

Citeşte şi Omul de încredere al Angelei Merkel recunoaşte: „Al doilea val de coronavirus se află deja în Germania”

Profesorul Yuen a fost implicat în diagnosticările precoce și în investigarea coronavirusului din Wuhan. El a vizitat orașul pe 17 ianuarie, în numele Comisiei Naționale de Sănătate din China. La vremea respectivă l-a însoţit pe dr. Zhong Nanshan, liderul echipei de experți în coronavirus din Beijing, precum și pe George Gao, șeful CDC chinez. Acest grup de experți a confirmat transmiterea de la om la om a virusului, determinându-l carantinarea oraşului Wuhan.

Pentru studiul lor, prof. Yuen și echipa sa au colectat probe de sânge de 452 rezidenți din Hong Kong după ce s-au întors în Hubei la începutul lunii martie. Cercetările lor au descoperit că 17 dintre ei, adică 3,8 la sută, au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19. După ce a aplicat rata de anticorpi la întreaga populație din Hubei, care se ridică la 58,1 milioane locuitori, echipa a concluzionat că aproximativ 2,2 milioane de locuitori ar fi trebuit să contacteze deja virului, până la începutul lunii martie. Prof Yuen și echipa sa au publicat studiul la începutul lunii trecute, dar, cu toate acestea, cifra oficială de infecție în Hubei este semnificativ mai mică.

Guvernul provincial a declarat că un număr de 67.802 erau pozitive la coronvirus la 31 martie, în timp ce ultima cifră a infecțiilor este de 68.135. Aceasta înseamnă că descoperirea prof. Yuen este de 32 de ori mai mare decât numărul oficial anunţat de guvernul Provinciei Hubei.


loading...