Un FENOMEN METEO PERICULOS ameninţă România după ninsori şi ploaia îngheţată

Un nou val de praf saharian va fi împins spre Europa de est și sud-est. Hartă interactivă a fost realizată de specialiştii greci de la Universitatea din Atena.

01 feb. 2019, 08:21

Avertismentul privind valul de praf saharian a fost transmis de Severe Weather, care a prezentat o hartă interactivă, realizată de specialiştii greci de la Universitatea din Atena.

Valul de praf saharian va veni din nordul Africii, peste Marea Mediterană, va afecta Grecia, Peninsula Balcanică, România şi va urca până în Polonia. În România, îşi va face prezenţa simţită pe 2 februarie şi la scară mai extinsă a doua zi, pe 3 februarie. 

În octombrie 2018, temperaturile ridicate din România au fost influenţate de prezenţa unui val de aer cald saharian, care a provocat un fenomen meteorologic mai rar întâlnit, de blocaj atmosferic. În august tot Severe Weather avertiza asupra venirii unui alt val de praf saharian, a cărui prezenţă a fost resimţită la scară redusă şi în România. Un avertisment similar, valabil 48 de ore, privind venirea unui val de praf saharian a fost emis şi în aprilie 2018, de către ANM.