Un fost colonel tadjik antrenat de CIA, în Statul Islamic. Îi ameninţă pe americani cu moartea

Un fost colonel şi comandant de poliţie din Tadjikistan, care a fost pregătit de CIA, apare într-o înregistrare video în care face propagandă militară grupării islamiste Stat Islamic. Colonelul Gulmurod Khalimov se întoarce acum împotriva americanilor, pe care îi ameninţă că îi va urmări şi îi va ucide pe ei şi familiile lor.

02 iun. 2015, 11:54
Un fost colonel tadjik antrenat de CIA, în Statul Islamic. Îi ameninţă pe americani cu moartea

Pînă anul acesta, Colonelul Gulmurod Khalimov era comandantul Unităţii Mobile pentru Misiuni Speciale a Tadjikistanului – o unitate de elită cunoscută ca OMON, o unitate mixtă, de trupe antirevoltă şi trupe antitero. Acest gen de unităţi speciale datează din era sovietică, fiind prezente în toate fostele republici sovietice, inclusiv în Tadjikistan, unde populaţia musulmană are o pondere de 98%.

În aprilie, luna aceasta, Tadjikistanul a lansat o amplă operaţiune, după misterioasa dispariţie a Colonelului Khalimov. El a reapărut acum, într-o înregistrare video, făcând propagandă Statului Islamic.

În înregistrarea video care a ajuns pe Internet, Khalimov apare îmbrăcat în uniformă neagră ca aceea a militanţilor Statului Islamic, agitând o armă automată şi ameninţându-i în limba rusă pe cetăţenii ruşi şi americani deopotrivă: „Vom găsi oraşele voastre, vom veni acasă la voi şi vă vom ucide, după voia Domnului”.

În aceeaşi înregistrare, Khalimov declară că a participat la programele de antrenament pe pământ american în perioada 2003-2007, unul dintre acestea desfăşurându-se în statul Louisiana şi că tocmai aceste antrenamente l-ar fi determinat să se alăture grupării islamiste teroriste.

Americanioi au confirmat că Gulmurod Khalimiv a primit pregătire pentru operaţiuni speciale antiteroriste, dar aceste misiuni erau folosite tocmai împotriva grupărilor islamiste teroriste, cum este şi ISIS, căreia, după toate aparenţele, i s-a alăturat Khalimov.

Potrivit CNN, experţii în contraterorism sunt îngrijoraţi acum că dezertarea lui Khalimov în gruparea SI îi va furniza acesteia vsecrete preţioase despre cele mai noi tehnici în materie de contraterorism.