Un fost ministru al Sănătăţii din Cehia a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni pentru corupţie

Un fost ministru social-democrat al sănătății din Cehia, David Rath, a fost condamnat joi la Praga la 8,5 ani de închisoare pentru corupție, licitații publice trucate și deturnare de fonduri europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

23 iul. 2015, 18:37
Un fost ministru al Sănătăţii din Cehia a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni pentru corupţie

Tribunalul regional din Praga a dispus de asemenea confiscarea de bunuri aparținându-i lui Rath în valoare de circa 22 de milioane de coroane (814.000 de euro).

‘Putem spune cu siguranță că lui (David) Rath i s-a promis în total suma de 814.200 de euro și a primit o sumă depășind 592.000 de euro’, a spus judecătorul Robert Pacovsky.

David Rath, 49 de ani, care a denunțat ceea ce el a numit un ‘proces politic’, a făcut imediat recurs la această decizie a judecătorilor, potrivit Agerpres.

Un fost deputat influent și șef al Consiliului regional al Boemiei Centrale (regiunea din jurul capitalei Praga), David Rath a fost arestat în mai 2012 în fața casei sale având asupra o cutie plină cu bancnote în valoare totală de 7 milioane de coroane (259.000 de euro).

La baza arestării lui Rath au stat în special informațiile provenite din monitorizarea convorbirilor sale telefonice.

O licitație trucată privind reconstrucția unui castel în stil baroc din Bustehrad (25 km vest de Praga), finanțată parțial de UE, și cele privind modernizarea spitatelor locale, s-au aflat la originea acuzării lui Rath.