Un fost premier care visa să ajungă primar al oraşului său a suferit o înfrângere. Edilul candidase în Franţa la Prezidenţiale, în 2017

Fostul premier francez intenţiona "să câştige primăria" oraşului său natal Barcelona, după eşuarea ambiţiilor sale prezidenţiale în 2017, în Franţa, însă a înregistrat un eşec duminică, clasându-se abia pe poziţia a patra în alegerile municipale, informează luni AFP.

27 mai 2019, 05:54
Un fost premier care visa să ajungă primar al oraşului său a suferit o înfrângere. Edilul candidase în Franţa la Prezidenţiale, în 2017

Cu circa 13% din voturi, potrivit rezultatelor definitive, Valls, 56 de ani, a fost devansat cu mult de candidatul partidului secesionist Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Ernest Maragall (circa 21%) şi de primăriţa stângii radicale aflată la sfârşit de mandat Ada Colau (aproape 21%).

„Lista mea (…) este departe de aşteptările noastre şi aşteptările mele”, a recunoscut fostul premier socialist francez (2014-2016), susţinut la Barcelona de partidul liberal antisecesionist Ciudadanos.

Această candidatură în alegerile municipale într-o mare metropolă, după o carieră politică de prim-plan într-o altă ţară, era inedită în Uniunea Europeană (UE), unde, potrivit Tratatului de la Maastricht, orice cetăţean se poate prezenta în alegeri locale într-o altă ţară decât cea natală, potrivit Agerpres.

Ernest Maragall, 76 de ani, ar urma să devină primul primar secesionist al celui de-al doilea oraş al Spaniei, după restabilirea democraţiei în Spania la finalul dictaturii franchiste.

Născut la Barcelona în august 1962, Manuel Valls a fost crescut la Paris de un tată catalan – pictorul Xavier Valls – şi o mamă italo-elveţiană, apoi a fost naturalizat francez la vârsta de 20 de ani.

După ce a eşuat în alegerile primare socialiste pentru prezidenţialele din 2017 din Franţa şi după ralierea sa cu Emmanuel Macron, Manuel Valls a decis să schimbe orizontul şi să se lanseze într-o campanie de partea cealaltă a munţilor Pirinei, potrivit Agerpres.

Formând un cuplu cu Susana Gallardo, bogata moştenitoare a unei societăţi farmaceutice catalane, Manuel Valls a promis că „indiferent ce se va întâmpla” el va rămâne la Barcelona, unde locul lui va fi de acum încolo în rândurile opoziţiei în cadrul consiliului municipal.