Un fost premier, condamnat la 2 ani şi jumătate pentru luare de mită

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat luni de justiţia ţării sale la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de luare de mită din partea băncii austriece Hypo Group Alpe Adria, verdict pe care Sanader l-a descris ca fiind motivat politic.

22 oct. 2018, 14:32
Un fost premier, condamnat la 2 ani şi jumătate pentru luare de mită

Avocata sa a declarat că el nu va fi încarcerat, întrucât a stat deja în arest o perioadă care acoperă durata acestei sentinţe şi de asemenea va înainta recurs.

Tot luni, Ivo Sanader a fost achitat într-un alt dosar, din lipsă de probe. În acest al doilea caz el era acuzat că s-a folosit de funcţia ocupată pentru a determina compania naţională de distribuţie a electricităţii să vândă electricitate la preţuri mai avantajoase către două companii conduse de cunoscuţi ai săi.

În prezent în vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader şi-a condus ţara către NATO şi Uniunea Europeană în perioada cât a fost prim-ministru (2003-2009), dar el a devenit şi un simbol al corupţiei în Croaţia, fiind judecat în mai multe dosare de acest fel.

În dosarul în care a fost condamnat, Ivo Sanader este acuzat că a încasat o mită în valoare de circa 500.000 de euro de la banca austriacă Hypo Group Alpe Adria, pe vremea când ţara sa era în război (1991-1995) şi el era adjunct al ministrului de externe.

Banca austriacă, ce între timp a dat faliment, a acordat atunci Ministerului de Externe croat un credit destinat achiziţiei de bunuri imobiliare pentru misiunile diplomatice ale Croaţiei.

În anul 2014 Sanader a fost condamnat în apel la opt ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de mită de milioane de euro pe care le-ar fi primit de la banca Hypo Group Alpe Adria şi de la grupul petrolier ungar MOL.

Însă acel verdict a fost anulat pentru vicii de procedură, iar condamnarea anunţată luni priveşte numai rejudecarea cazului de mită ce are legătură cu banca austriacă. AGERPRES