Un fost PRIM-MINISTRU a fost CONDAMNAT la ÎNCHISOARE

Curtea Supremă din Slovenia a confirmat miercuri condamnarea la doi ani de închisoare cu executare în cazul fostului premier conservator Janez Jansa pentru corupţie în legătură cu un semnarea celui mai mare contract de armament încheiat de ţara sa, a anunţat mass-media locală, informează AFP, citată de Agerpres.

01 oct. 2014, 18:02

Cea mai înaltă instanţă a confirmat faptul că a examinat recursul şi a ajuns la o decizie, care va fi publicată oficial abia peste o lună. Cu toate acestea, în presa slovenă au apărut informaţii în legătură cu decizia Curţii Supreme.

‘Curtea Supremă a respins recursul, decizia a fost luată cu trei voturi pentru şi două împotrivă’, a scris miercuri cotidianul Maribor Vecer pe site-ul său, citând două surse neoficiale.

Fost premier sloven în perioada 2004-2008, apoi în 2012-2013, Janez Jansa (56 de ani) a fost condamnat în iunie 2013 la doi ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat că a luat mită în legătură cu un contract de armament în valoare de 278 milioane de euro cu compania finlandeză Patria, în 2006, când se afla la conducerea guvernului. Jansa a respins acuzaţiile ce i-au fost aduse şi a susţinut că procuratura nu a reuşit să găsească nicio dovadă împotriva sa, iar verdictul a fost ‘motivat politic’.

Încarcerat la 20 iunie, el a contestat decizia la Curtea Supremă. Janez Jansa a afirmat că va epuiza toate căile de recurs în ţara sa şi că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ales deputat, el a obţinut permisiunea de a părăsi temporar centrul de detenţie din apropiere de Ljubljana pentru a lua parte la sesiunile parlamentului. El este în continuare preşedinte al Partidului Conservator sloven SDS, principala formaţiune de opoziţie, având 21 de parlamentari (din totalul de 90).

Legea slovenă nu interzice unui cetăţean condamnat la închisoare să candideze la alegeri, însă prevede ca un membru al parlamentului să fie suspendat dacă face obiectul unei condamnări de peste şase luni de închisoare