Un fost procuror criminalist din Craiova a fugit din ţară cu milioane de euro. A comis 29 de infracţiuni

Mihai Drăgoi şi-a dat demisia acum 8 ani şi a renunţat la roba de procuror pentru a trece în avocatură. După, s-a făcut executor judecătoresc. Acum, Drăgoi este acuzat acum de foştii colegi că a înşelat zeci de oameni cu peste 1,7 milioane de euro. Le promitea clienţilor că le va cumpăra imobile ce se aflau în procedura de executare silită. Pe numele său s-a emis un mandat de arestare în lipsă.

12 dec. 2019, 11:06
Un fost procuror criminalist din Craiova a fugit din ţară cu milioane de euro. A comis 29 de infracţiuni

Un fost procuror din Dolj, urmărit pentru delapidare şi înşelăciune, a fost prins la Iaşi, când încerca să facă cumpărături cu bani falşi într-o piaţă. Poliţiştii au stabilit că bărbatul a plasat bancnote de 10 şi 50 de lei în aproape toate judeţele ţării, în zone aglomerate.

Mihai Drăgoi este un personaj cunoscut în lumea magistraturii, scrie adevarul.ro. Ani la rând a fost purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În 2011, printr-un decret semnat de Traian Băsescu, a ieşit din magistratură. A fost avocat o scurtă perioadă de timp, apoi s-a înscris în Uniunea Executorilor Judecătoreşti.

Citeşte şi Fostul procuror Mircea Negulescu, zis Portocală, pus sub urmărire penală în două noi dosare

Afacerea fostului procuror a mers ca pe roate până în septembrie 2018, când a dispărut de la serviciu şi domiciliu. Angajaţii au găsit în dimineaţa zilei de 17 septembrie toate birourile răvăşite, iar din sertare dispăruseră toate documentele. Pe una dintre mese, angajaţii au găsit, în schimb, contractele lor de muncă încheiate începând cu data de 18 septembrie şi o procură din care reieşea că Mihai Drăgoi ar fi plecat în Grecia.

Ulterior, procurorii au început să primească plângeri din poartea clienţilor lui Drăgoi care spuneau că i-au dat executorului judecătoresc mii de euro avans pentru a putea achiziţiona imobile la un preţ avantajos, ce se aflau în procedura de executare silită. Procurorii au primit 32 de plângeri.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că fostul procuror se face vinovat de săvârşirea a 29 de infracţiuni de înşelăciune, înşelăciune în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals în înscrisuri, abuz de încredere, abuz în serviciu şi fals în declaraţii în formă continuată, stabilindu-se o pagubă de 1,7 milioane de euro.

La sfârşitul lunii martie, foştii colegi ai lui Drăgoi au cerut magistraţilor de la Curtea de apel Craiova arestarea preventivă în lipsă a acestuia, iar viner, 29 martie, a fost emis mandatul. Astfel, instanţa a hotărât: „Amite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În baza at. 226 alin. 1 C. pr. pen. rap la art. 223 alin. 1 lit. a, alin. 2 C.pr.pen Dispune arestarea preventivă a inculpatului Drăgoi Mihai pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă. În baza art. 230 C.pr.pen dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Drăgoi Mihai”.

Potrivit IPJ Buzău, bărbatul de 44 de ani din Dolj a fost prins, marţi, într-o piaţă din Iaşi, imediat după ce plasase patru bancnote de 10 lei, susceptibile a fi contrafăcute. În urma controlului corporal, asupra sa au mai fost găsite alte 140 de bancnote de 10 lei şi 15 bancnote de 50 lei, de asemenea false.

Oamenii legii aveau informaţii despre bărbat că are preocupări în ceea ce priveşte falsificarea de bancnotă autohtonă, bancnote de 50 şi 10 lei, şi plasarea banilor în mai multe judeţe din ţară.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că bărbatul obişnuia să locuiască cu chirie în diverse oraşe din ţară, precum Cluj, Braşov, Iaşi şi Sibiu. Aici, poliţiştii au efectuat percheziţii, ocazie cu care au ridicat în vederea continuării cercetărilor alte 1.200 bancnote contrafăcute în cupiuri de 10 şi 50 lei, un laptop, o imprimantă, un scanner, folii transparente şi alte unelte folosite pentru falsificarea bancnotelor.

De asemenea, poliţiştii au stabilit că aparatura folosită pentru falsificarea de bancnotele era păstrată în Cluj, unde revenea periodic pentru a produce falsuri. Odată falsificate, bancnotele erau plasate tot de către bănuit în aproape toate judeţele din ţară, în general în zone aglomerate, profitând de neatenţia persoanelor care încasau banii.

Urmare a activităţilor desfăşurate pe timpul documentării s-a stabilit că bărbatul este dat în urmărire naţională, pe numele acestuia fiind emis mandat de arestare preventivă, în lipsă, pentru mai multe infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu un prejudiciu important.

Doljeanul a fost prezentat Judecătoriei Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării şi înşelăciune iar instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Bărbatul se numeşte Mihai Drăgoi, iar în trecut a fost procuror şi apoi executor judecătoresc în Craiova. Individul era căutat de mai multe luni după ce fugise din ţară cu peste 1,7 milioane de euro, bani pe care-i luase de la mai mulţi clienţi cărora le promisese că le va achiziţiona imobile care erau în procedură de executare silită.