Un fotograf al agenţiei de presă ruse RIA Novosti, UCIS în Ucraina

Agenţia de presă rusă RIA Novosti a anunţat miercuri moartea în Ucraina a fotografului său Andrei Stenin, dat dispărut din data de 5 august.

03 sept. 2014, 06:08
Un fotograf al agenţiei de presă ruse RIA Novosti, UCIS în Ucraina

„Colegul nostru, fotograful Andrei Stenin, este mort. El nu a fost răpit. Stenin a fost ucis acum o lună în maşina cu care se deplasa pentru a îndeplini o misiune încredinţată de agenţie. Maşina a fost mitraliată, apoi arsă lângă Doneţk”, a declarat directorul general al agenţiei, Dmitri Kiselev.

Doi membri ai personalului ambasadei ruse din Kiev, daţi dispăruţi în Ucraina

Potrivit AFP, canalul de televiziune Rossia 24 a arătat miercuri imagini ale maşinii lui Andrei Stenin, care părea distrusă de un incendiu.

Dispariţia fotoreporterului agenţiei RIA Novosti a suscitat o puternică mobilizare din partea presei ruse, iar portretul său, însoţit de apelul ‘Eliberaţi-l pe Andrei’, a apărut pe aproape toate canalele de informare ruse.

Rusia a deschis la mijlocul lunii august o anchetă în legătură cu dispariţia sa şi până în prezent înclina să creadă că Andrei Stenin a fost răpit de garda naţională ucraineană.

„Din păcate, în timp ce noi toţi încercam să facem tot posibilul şi chiar imposibilul pentru a-l salva, Andrei nu mai era în viaţă”, a mai declarat Kiselev. „Toate declaraţiile pe care noi le-am auzit din partea Ucrainei în legătură cu soarta lui Andrei au fost minciuni”, a adăugat el.

Comitetul rus de anchetă a indicat miercuri într-un comunicat că cei responsabili de moartea lui Andrei Stenin vor fi aduşi în faţa justiţiei.

În vârstă de 33 ani, fotoreporterul Andrei Stenin se afla în Ucraina din data de 13 mai şi lucra pentru agenţia de presă apropiată puterii RIA Novosti, care aparţine de agenţia de informaţii internaţionale ‘Rossia Segodnia’ (‘Rusia Azi’).

El a realizat numeroase reportaje la Kiev, dar şi în bastioane ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, precum Lugansk, Doneţk, Mariupol.

Andrei Stenin este al patrulea jurnalist ucis în Ucraina, după ce trei ziarişti ai televiziunii publice ruse au fost ucişi în luna iunie în estul teritoriului ucrainean.