Românul a reușit să valorifice un fruct pe care mulți îl consideră banal. Acesta se află printre puținii fermieri care au avut curajul să cultive fructul în solar, dovedind că intuiția lui nu a dat greș.
Claudiu Breazu este românul care crește vită-de-vie în solar. Strugurii s-au copt deja, iar producția s-a îndreptat cu pași repezi spre comerț. Un retailer mare din Capitală vinde strugurii românului, iar cei care îi cumpără rămân plăcut surprinși de gustul autentic, natural și cel mai important, fără pesticide.
În localitatea Glodeanu Sărat din județul Buzău, Claudiu Breazu are 10.000 de metri pătrați de solar. La sol, acesta cultivă legume, iar sus, în spațiile special amenajate, cresc strugurii de masă, atât albi, cât și negri.
Claudiu Breazu a luat decizia de a crește vită-de-vie în solar în anul 2023. La început, nu era foarte încrezător că lucrurile vor merge atât de bine, însă afacerea a trecut testul timpului. Anual, producția sa de struguri crește împreună cu cererea.
”Pe 20 mai 2023 am hotărât să pun vița-de-vie în solarii, primii butași i-am achiziționat din Republica Moldova. Am auzit asta la un fermier din județul Olt și am vrut să văd dacă funcționează, mi-a plăcut ideea. Anul trecut, vița-de-vie a rodit și am produs 7 tone de struguri de masă, deși trebuia să rodească după 3 ani. Anul acesta am vreo 20 de tone de struguri”, a menționat Claudiu Breazu, potrivit Agrointel.
Inițial, Claudiu a cultivat câțiva butași de vie, pe care i-a achiziționat din Republica Moldova. Acesta a avut multă grijă de cultura de vită-de-vie, reușind să producă 7 tone de struguri în primul an.
Ceea ce a început ca o pasiune s-a transformat într-o afacere de familie. Claudiu culege și ambalează strugurii în caserole de 500 de grame care, apoi, ajung pe rafturile unui mare retailer din București (Mega Image). Strugurii pleacă din fermă la 12 lei caserolă de jumătate de kilogram
”Avem un minidepozit și lucrăm în familie. Pentru ambalat, din cei 24 de lei la kilogram, merg 7-8 lei. Etichetele sunt 0,80 de lei, caserola este și ea 1 leu și ceva și tot așa, totul costă. Cumpărătorii pot găsi strugurii noștri cu eticheta ”Cooperativa Gusturi de la țară”, la un mare magazin din Capitală”, a spus fermierul, pentru Agrointel.
Claudiu Breazu a mai explicat că nu utilizează pesticide, deoarece cultivarea viței-de-vie în sere o protejează de boli și dăunători, oferind totodată umbră pentru roșii și alte legume din apropiere, favorizând astfel dezvoltarea lor.
”Este o combinație foarte bună, vița-de-vie ține umbră legumelor, asta ajută foarte mult, mai ales pentru tomatele din ciclul doi, când sunt călduri foarte mari. Pe de altă parte și eu am făcut cald în solarii, deci strugurii timpurii au avut căldură încă din luna ianuarie. Sunt foarte mulțumit de vița-de-vie, strugurii au salvat anul trecut ferma să nu intre în faliment”, a afirmat Claudiu Breazu, fermier din județul Buzău, conform Agrointel.