Un general american, despre Baza Militară de la Câmpia Turzii şi supravegherea Rusiei: „Vrem un ochi care nu clipeşte în Marea Neagră”

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un punct important al NATO, de supraveghere aeriană cu drone, al mișcărilor Rusiei în regiunea Mării Negre.

15 iul. 2020, 09:32
Un general american, despre Baza Militară de la Câmpia Turzii şi supravegherea Rusiei: „Vrem un ochi care nu clipeşte în Marea Neagră”

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges a condus comandamentul forțelor americane în Europa până în 2017 și este un foarte bun cunoscător al dinamicii din regiunea Mării Negre și al amenințărilor din partea Rusiei. Într-un interviu pentru Europa Liberă, generalul american a vorbit despre importanța strategică a bazei aeriene de la Câmpia Turzii, din județul Cluj, unde armata SUA vrea să investească o sumă record pentru bazele europene, în 2021 – peste 130 de milioane de dolari, pentru a-i moderniza infrastructura.

Generalul Hodges consideră că baza de la Câmpia Turzii ar putea deveni un centru important al NATO pentru supravegherea aeriană și strângerea de informații din regiunea Mării Negre unde, spune generalul, Rusia desfășoară în continuare acțiuni „maligne” și încalcă în mod repetat Convenția de la Montreux (cea care reglementează accesul navelor de război prin strâmtorile Mării Negre și este implementată de Turcia), trimițând submarine în misiuni în Marea Mediterană. Primele semnale în acest sens au fost deja date, armata americană mutând la Câmpia Turzii, din Polonia, „drone” de tip MQ-9 Reaper, pentru exerciții.

Citeşte şi La Câmpia Turzii se află cea mai de temut armă din lume: o dronă de acelaşi tip cu cea care l-a ucis pe generalul Soleimani

Sunt trei lucruri care trebuie spuse. În primul rând, regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru Vest, pentru NATO și SUA, și trebuie să investești în capabilitățile militare de acolo, dar trebuie să investești și în economie, și în diplomație. Trebuie să fii competitiv. Altfel, Rusia va continua să folosească Marea Neagră ca pe cea mai importantă platformă de lansare a acțiunilor sale maligne, nu doar către Ucraina, Georgia sau Transnistria, ci și către Siria, Libia. Deci, decizia de a îmbunătăți capabilitățile aeriene din România este o manifestare a recunoașterii importanței strategice a regiunii.

În al doilea rând, acesta ar trebui să fie un semnal foarte puternic către România, că SUA nu iau România de-a gata și că România este centrul de gravitație al eforturilor SUA în regiunea Mării Negre. Acesta ar trebui să fie locul unde NATO să își concentreze prioritățile – regiunea Mării Negre.

În al treilea rând, cred că trebuie să stabilim cum să îmbunătățim colaborarea în regiune, astfel încât România, Bulgaria și Turcia să lucreze mai îndeaproape cu Ucraina, Georgia și Moldova, pentru ca țările din Marea Neagră, împreună, să poată avea capabilități crescute, informații îmbunătățite și să creeze un cadru bun, unde națiunile non-NATO să poată contribui”, a declarat generalul, în interviul pentru Europa Liberă.

România ar trebui să se ofere să găzduiască un centru de excelență pentru sistemele aeriene fără pilot. Există condiții de zbor bune, există cerințe operaționale de a avea mai multă supraveghere aeriană. Este ceea ce noi numim un „ochi care nu clipește”, vrem să avem un „ochi care nu clipește” deasupra Mării Negre, pentru a putea mereu să monitorizăm ce face Rusia cu forțele navale, activitățile lor ilegale de a folosi porturile din Crimeea și celelalte lucruri pe care le fac în regiune, în așa fel încât nimeni să nu fie luat prin surprindere și să putem arăta restului lumii ce face Rusia.

Cum încalcă legile internaționale, pretențiile lor ilegale asupra unor zone economice exclusive care se ciocnesc de zona economică exclusivă legală a României, să arătăm cum Rusia întrerupe traficul naval care vrea să treacă prin strâmtoarea Kerci, în Marea Azov. Dacă ar exista acest „ochi care nu clipește” ar fi de mare ajutor””, a mai afirmat generalul Hodges.