Un general membru AUR doreşte reintroducerea stagiului militar obligatoriu: „Nu este o agresiune asupra libertății nimănui, nu este o chestiune care sa prindă tânărul cu arcanul”

Una dintre propunerile programului de guvernare al AUR este aceea ca tinerii între 18 şi 22 de ani să fie obligaţi să execute un stagiu militar, în discuţie fiind aduse mai multe forme în care acesta ar putea fi implementat.

07 mart. 2024, 17:52
Un general membru AUR doreşte reintroducerea stagiului militar obligatoriu: „Nu este o agresiune asupra libertății nimănui, nu este o chestiune care sa prindă tânărul cu arcanul”

Generalul Mircea Chelaru susține că planul include diverse moduri de a satisface această cerință. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are în plan reintroducerea prin lege a ununi stagiu obligatoriu minim de trei luni, care poate fi în cadrul armatei sau a unor asociații non-profit.

„Nu este o agresiune asupra libertății nimănui, nu este o chestiune care sa prindă tânărul cu arcanul şi dus obligatoriu. În constituţie, articolul 55, dacă am reţinut bine, la drepturile şi îndatoririle cetăţenilor, se stipulează: Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să-şi apere ţara. Aşadar, dacă în Constituţie cetăţeanul român este obligat să îşi îndeplinească acest atribut, bineînțeles că statul este obligat, la rândul său, să-i asigure pregătirea necesară pentru a-şi îndeplini obligaţia constituţională. Forma prin care se face acest lucru este cu totul altceva.

Până acum a fost serviciul militar obligatoriu, noi intenţionăm să generăm această lege de pregătire a întregii populaţii pentru apărarea sau, dacă vreţi, autoapărarea armata. Nu poţi să laşi pe om fără această pregătire, pentru că devine victimă sigură. Mai ales în contextul în care, vedeţi dumneavoastră, ce se întamplă în această lume întoarsă pe dos.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu ia în calcul un referendum național pentru Roșia Montană: „Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”

Pregatirea prin Constitutie este obligatorie. Ca se face in forma alternativa, ca se face pe o perioada de 5 ani, alternativ, in functie de cum doreste sa participe, ca este una integrata corespunzator tipului de voluntariat.

Obligativitatea noastra ca oameni care chipurile avem grija ca acest stat sa fie functional din perspectiva autoapararii, sa nu stam numai in asteptarea cuiva care vine sa ne apere din afara. Fiecare cetatean trebuie sa-si indeplineasca aceasta obligatie si sa execute aceasta pregatire minimala.

Nimeni nu iti impune intr-un mod sau altul sa iti pregatesti populatia pentru autoapararea armata. Unii pot sa faca treaba aceasta corespunzator misiunilor caree sunt in planurile respective, ca nu toti se duc sa se lupte cu avioanele, cu tancurile. Exista o sumedenie, exista cel putin 35 de tipuri de misiuni într-un razboi pe care le poate indeplini fiecare cetatean. Dar, cu o minima pregatire militara. Acest lucru va fi sectorizat, diferentiat in functie de capacitatile fiecaruia.”, a spus generalul Mircea Chelaru la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Iohannis: Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic: extremismul, în toate formele sale