Un important analist american cere TRUPE SUA în Ţările BALTICE

Zbigniew Brzezinski, un influent comentator al politicii externe americane, a recomandat, miercuri, prepoziţionarea de trupe americane sau europene în ţările baltice, cu scopul de a "disuada" Rusia de orice intenţie în această zonă.

22 ian. 2015, 06:32
Un important analist american cere TRUPE SUA în Ţările BALTICE

În opinia influentului fost consilier la Casa Albă, în vârstă de 86 de ani, care s-a exprimat în faţa Comisiei Forţelor Armate din Senatul american, „coşmarul este ca, într-o zi, (Vladimir Putin) să ocupe Riga (Letonia) şi Tallinn (Estonia), ceea ce nu i-ar lua decât o zi”.

„Vom spune că este groaznic, că este şocant”, dar, „cu siguranţă, nu vom putea face nimic” fără a risca provocarea unui potenţial război nuclear, a spus el.

Trebuie imaginată „o disuasiune”, partea rusă trebuie obligată să înţeleagă „că va exista o reacţie” din partea NATO. Din acest motiv, „recomand prepoziţionarea de forţe” în ţările baltice, dar într-o manieră care să nu provoace Rusia, a subliniat el.

„Câţiva militari americani în Estonia nu vor reprezenta o ameninţare de invazie pentru Rusia. Putin va şti aceasta, dar el va mai şti că, dacă va invada Estonia, va întâlni forţe americane în calea sa şi chiar câţiva germani, câţiva francezi, câţiva britanici”, a continuat el.

În plus, Zbigniew Brzezinski le recomandă ţărilor occidentale să furnizeze arme „defensive” Ucrainei, asigurând totodată Rusia că nu intenţionează să integreze Ucraina în NATO.

Zbigniew Brzezinski este fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Jimmy Carter şi intervine adesea în dezbaterea publică americană pentru a-şi exprima opiniile referitoare la politica externă a Statelor Unite.


loading...